Патриархът благослови ученици в Кремиковския манастир, срещна дядо Добри в светата обител (СНИМКИ)

Стотици поклонници посетиха храма в последната неделя на август

Кремиковският манастир без съмнение бе най-вълнуващото място за българските православни християни в неделния ден. Главата на БПЦ патриарх Неофит и един от най-ярките съвременни символи на вярата ни, дядо Добри, се засякоха по време на светата Литургия в църквата “Покров Богородичен” в манастира над Кремиковци. Патриархът посети светата обител, за да участва в неделната Литургия и, най-вече, да даде своята благословия на децата от летен лагер в манастира. 55 момчета и момичета в училищна възраст току-що завършиха едноседмичния си престой. Те са четвъртата смяна в лагера това лято, а през първата седмица на септември манастирът ще бъде огласян и от малчугани от детски градини.

Инициативата за православни детски лагери е на предстоятеля на манастира протойерей Серафим Янев, а началото е през 2012 г. Само това лято през манастира “Св. Георги Победоносец” ще преминат 300 деца.

Отец Серафим разказа, че цел на лагера е децата да научат, че имат приятел, който няма да им изневери и винаги ще бъде до тях във всеки един житейски момент - този приятел е Бог.

Беше страхотно, сподели пред “Труд” Дана, на 13 години. “Имахме чудесни занимания, много ми хареса и искам пак да се върна!” Мария, която е на 12, каза, че е за първи път на лагера и иска и догодина до го посети.

103-годишният дядо Добри е присъствал на някои от заниманията от детския лагер и децата са го обикнали. Наричан от някои “Светецът от Байлово”, той е чест посетител на Кремиковския манастир. Специален момент от светата Литургия тази неделя, водена от епископ Герасим, бе и тайнството Свещенство, при което беше ръкоположен в дяконски чин Йордан Божилов от София. А след това в храма се извършиха и няколко кръщенета.

Коментари

Задължително поле