Патриарх Неофит: С единството на църква и народ държавата ни е просперирала (СНИМКИ)

Над 50 духовници участваха в благодарствения молебен за 1125 г. от Преславския събор

Над 50 духовници служиха във Владетелската базилика за 1125 г. от Преславския събор

"Ние сме щастливи с прекрасната история, която има нашият народ. Тя няма да бъде никога забравена, ще пребъде във вековете" - обяви в старата столица Велики Преслав Негово светейшество българският патриарх Неофит в неделя.

Той отслужи благодарствен молебен във Владетелската базилика по повод 1125 г. от Преславския църковно-народен събор. Повече от 50 духовници, сред които 7 митрополити и архимандрити от Поместни православни църкви се молиха за "обична България".

Патриархът се обърна със свое послание към стотиците, изпълнили храма миряни, народни представители и местни управленци: "Нека единството, което показахме днес, събрани заедно, за да отбележим началото на съборния живот на правослваната ни църква, бъде наш водещ принцип и занапред, защото само чрез съборното единство на църквата и народа, държавата ни е просперирала през вековете, утвърджадавайки се върху Христовото учение до днес. Да пребъде през столетията паметта на Преславския събор, да пребъде и светата ни Православна църква, утвърдила се на този събор, като духовна майка кърмилница на православния ни народ, каквато тя остава и до днес". Духовният глава честити 1125-та годишнина от Преславския събор.

Както е исторически известно, на него се вземат кардинални за държавата ни решения за преместване на столицата от Плиска във Велики Преслав, Симеон е възкачен на престола, а в църквите започва служение на български език.

В старата столица Велики Преслав инициативите за отбелязване на юбилея ще продължат повече от седмица, финансирани от местната община, каза кметът д-р Александър Горчев. На 24 септември е концертът “Обичам българската музика” на Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Плевенска филхармония, а на 29 септември Стрийтбол турнир „Преслав 2018“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България