Патриоти и БСП обсъждаха 300 лв. минимална пенсия

Снимка: БТВ

Вместо бюджета за следващата година патриоти и социалисти обсъждаха минималната пенсия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова инициира срещи с председателите на парламентарните групи в Народното събрание. Темите трябваше да бъдат политическата криза след оставката на правителството, Бюджет 2017 и промените в изборните правила, които гражданите поискаха на референдум. По думите на Нинова целта е „да е ясно какво става с мнозинството”.

"Заявихме нашите виждания за 300 лв. минимална пенсия. Не сме говорили за подкрепа за бюджета", коментира съпредседателят на Патриотичният фронт Красимир Каракачанов след срещата с Нинова, информира БТВ. Към момента минималната пенсия е малко над 161 лв. т.е. националистите настояват за приблизително двойно увеличение.

Днес тя говори първо с Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ), Волен Сидеров („Атака”) и Румен Йончев (”Народен съюз”).

Според Георги Ковачев от "Народен съюз", бюджетът в този му вид не може да бъде приет и трябва между двете четения да се направят сериозни корекции в данъчните закони.

Срещите на Нинова продължиха с разговор с представители на „Български демократичен център”. Те се оказаха на различно мнение от бившите си колеги по парламентарна група "Народен съюз".

"Ние посъветвахме БСП да подкрепи бюджета, тъй като това не е бюджет на ГЕРБ, а на държавата. Хората няма да приемат НС да остави държавата без бюджет и ще се почувстват още по-несигурни в тази обстановка. Държавнически и отговорно е бюджетът да бъде приет на първо четене", заяви пред журналисти зам.-председателят на БДЦ Росен Петров.

„Не сме обсъждали изборните правила, но БДЦ държи на мажоритарния вот в два тура. След като 3,5 млн. българи го казаха, ако не го приемем, скоро ще ги видим отпред. Предсрочните избори трябва да се проведат по новите правила”, заяви Петров.

Според него служебен кабинет, съставен съвместно от Румен Радев и Росен Плевнелиев е най-удачният вариант за България.

Коментари

Задължително поле