Пекин: САЩ трябва да спрат с политизирането на спорта

Китай предупреди САЩ да не политизират спорта и по-специално зимните олимпийски игри в Пекин 2022, предава.

„По отношение на така наречения бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин, бих казал, че политизирането на спорта противоречи на духа на Олимпийската харта. Това нарушава интересите на всички участници и международното олимпийско движение“, заяви говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян на брифинг в сряда. „Олимпийският комитет на САЩ и цялата международна общност няма да приемат това“, каза дипломатът.

Той също така отбеляза, че Китай ще работи с всички заинтересовани страни, за да осигури успешното домакинство на Олимпийските игри през 2022 г. в Пекин.

Във вторник вестник The Hill, позовавайки се на неназован старши служител на Държавния департамент, съобщи, че САЩ не обмислят съвместен бойкот на зимните олимпийски игри в Китай през 2022 г. със своите съюзници.

Това уточнение, както посочва публикацията, е последвано от изявление, направено същия ден от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, че САЩ са обсъдили с чуждестранните си партньори дали да участват в игрите през 2022 г. „Със сигурност искаме да обсъдим това. И разбира се, разбираме, че координираният подход ще служи не само на нашите [американски] интереси, но и на интересите на нашите съюзници и партньори“, каза Прайс на редовен брифинг за пресата. „Това е един от въпросите, които се намират в дневния ред и днес, и в бъдеще“.

Това изявление, обяснява The Hill, може да предизвика различни тълкувания на позицията на САЩ по отношение на предстоящите зимни олимпийски игри, така че Държавният департамент реши да даде разяснения, отхвърляйки предположението, че Прайс говори за перспективата за бойкот на игрите през 2022 г. От външнополитическото ведомство, пише вестникът, посочват, че „администрацията само обсъжда със съюзниците нарушенията на правата на човека в Китай“.

По-рано политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на почти 200 правозащитни организации от цял свят отправиха призиви за бойкот на зимните игри догодина, чийто домакин ще бъде Китай. Причината са жестоките репресии, приписвани на Пекин, в Синдзян-Уйгурския автономен окръг на Китай. Междувременно Пекин, както отбеляза на 8 март Жао Лицян, официален говорител на китайското външно министерство, категорично се противопоставя на политизирането на спорта от отделни държави и организации, които се опитват под лозунга за защита на правата на човека да нарушат големите състезания и да се намесят в вътрешните работи на други държави. Националният олимпийски комитет на САЩ, както изясни ръководителят му Сюзън Лайънс на 10 март, не подкрепя идеята за бойкот на Олимпийските игри в Пекин.

XXIV зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г. Столицата на КНР е избрана за домакин на сесията на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия