Пендаровски: Ако не бях президент и аз бих се изселил от Македония

Ако не бях президент и аз бих се изселил от своята страна, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски на форум в Нови Сад, предаде Макфакс.

Шансът да задържи младите хора в региона е страните от Западните Балкани да започнат да използват собствените си ресурси и да предложат автономни регионални инициативи, създавайки нещо като малък ЕС, заяви Пендаровски.

„Те имат само един живот, всички имаме само един живот и никой не е луд да го прекара, докато преговаря с ЕС години наред, като средната заплата в страната е 400 евро. Ако не бях президент, аз самият бих се изселил от моята собствена страна “, каза Пендаровски.

Според него Западните Балкани освен от икономическите проблеми страдат и от абсолютната зависимост от помощта на ЕС.

„Ако не получим помощ от ЕС, все едно не знаем какво да правим. Трудно е да се отървем от този манталитет, въпреки че има изключения. Идеята и креативността на хората в региона не се използват дори в рамките на 10 процента “, казва Пендаровски.

Припомняйки, че ЕС не одобри започването на преговорите за присъединяване, Пендаровски заяви: „Променихме името на страната, само за да стане част от ЕС, но Съюзът не го взе предвид и това е голям удар за всички хора в моята страна“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа