Пенелопе Крус в автобиографичната драма от Алмодовар

Режисьорът изследва себе си

Прославеният испански режисьор Педро Алмодовар изследва себе си в “Болка и слава”. Новият му филм съдържа силни автобиографични елементи и разказва за серия от срещи, които Алмодовар описва като “някои физически, а други десетилетия по-късно като спомен на отдавна прехвърлил зенита си филмов режисьор”. Испанецът казва, че темите на филма са “първите любови, втори любови, майка, смъртност, актьор, с когото е работил режисьорът, 60-те, 80-те и настоящето. Празнотата, неизмеримата празнота пред невъзможността да продължиш да правиш филми. И творчеството, филмово и театрално, и невъзможността да разделиш произведението от живота на твореца.”

Централният персонаж се казва Салвадор Майо и се играе от Антонио Бандерас, който започва кариерата си като актьор при Алмодовар. Главната женска роля е за друга фаворитка на режисьора - Пенелопе Крус. Антонио Бандерас е работил с Алмодовар в “Матадор”, “Ела, завържи ме”, “Кожата, в която живея” а Пенелопе Крус е била режисирана от него в “Жива плът”, “Всичко за майка ми” и “Завръщане”. Участва и Хулиета Серано, позната на зрителите от “Жени на ръба на нервна криза”, “Матадор”.

Филмът ни връща в Мадрид през 80-те и открехва вратата към младостта на самия Алмодовар - болката му от края на една връзка, писането като терапия, за да забрави, преждевременното откриване на киното, изправянето пред невъзможността да продължи да снима филми.

Коментари

Задължително поле