Пенсиите с 15% по-високи от 1 юли (обзор)

Пенсиите да бъдат увеличени с 15% и добавите от 60 лв. да се дават до края на годината, предлагат от ГЕРБ-СДС.

Добавките от 60 лв. да се дават още шест месеца, предлагат от ГЕРБ-СДС

Предлагат минималната да бъде 430 лв., а максималната 2000 лв.

По-сериозни промени след обсъждане

Пенсиите да бъдат увеличени с 15% от 1 юли, предлагат депутати от ГЕРБ-СДС с внесени в парламента предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Освен това „ковид“ добавката от 60 лв. да продължи да се дава през всеки от оставащите месеци до края на годината, предлагат депутатите.

Предложенията са направени заради необходимостта от оказване на адекватна подкрепа на възрастните хора в условията на нарастваща инфлация, както и за по-ефективно използване на средствата в бюджета, без да се създават рискове за финансовата устойчивост на пенсионната система, гласят мотивите на депутатите.

От ГЕРБ-СДС предлагат всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, от 1 юли да бъдат увеличени с 15%, вместо с 10%, както предлага правителството на Кирил Петков. Така ще се постигне изпреварващо компенсиране на инфлацията за 2022 г., гласят мотивите. Според пролетната прогноза на Европейската комисия инфлацията ще доближи 12% в края на годината. Освен това ще се постигне пълно компенсиране на инфлацията от началото на годината от 9,1%, тоест от момента на последното увеличение на пенсиите.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да нарасне от 370 лв. на 430 лв. от 1 юли, предлагат от ГЕРБ-СДС. Заедно с добавката от 60 лв. общият размер на минималната сума за пенсионерите ще стане 490 лв. За сравнение, предложението на правителството на Кирил Петков е минималната пенсия да стане 467 лв. и да няма „ковид“ добавки. С предложението на ГЕРБ-СДС минималната пенсия не нараства повече от останалите пенсии и не изкривява връзката между осигурителния принос и размера на пенсията, гласят мотивите на вносителите.

Същевременно с предложението добавката от 60 лв. да се дава до края на годината пенсионерите ще запазят допълнителната подкрепа в условията на повишаваща се инфлация, но няма да има „замърсяване“ да дохода от пенсия с включване в него на плащания, които нямат нищо общо с осигурителния принос, посочват депутатите.

Внесените от Министерски съвет промени, които се очаква да влязат в сила от 1 октомври, не предлагат цялостно решение на проблема с доходите на възрастните хора, затова от ГЕРБ-СДС предлагат те да отпаднат. А промени в пенсионната система да се направят след широко обществено обсъждане. Максималната пенсия да нарасне на 2000 лв. от 1 юли и да остане в този размер до края на годината, гласи още предложението.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари