Пенсионерите блокират пред машините за вота

Към гласуването с машини в Сливница е имало засилен интерес, но се оказало, че там вотът върви два пъти по-бавно от този в София.

Експерименталното гласуване с техниката показва все повече проблеми

 

Трябват още поне 2 симулации в София и в Пловдив, предупреди Красимир Ципов

Тестовете са закъснели

Третият експеримент с гласуването чрез машини в Сливница показа още повече проблеми. А експертите все още не знаят колко време и колко машини са необходими в секциите. Този път за 3 часа са гласували общо 110 човека, което прави средно по 35 души на час, което прави около минута и половина за един гласоподавател.

При първия експеримент в сградата на бившия Партиен дом за 60 минути успяха да гласуват 75 души. Опитът, който бе проведен в Доброславци пък показа, че хората се справят с машината от 30 секунди до 1,5 минути.

„Млади хора, които са гласували и преди на машина или са ползвали такива технически устройства им отнема около минута. Имаше и възрастни хора, които никога не бяха гласували на машина. На тях за първи път им отнема около 3-4 минути от влизането до излизането”, посочи Красимир Ципов от ЦИК. И допълни, че за някои възрастни хора е било необходимо повече време - до 5 минути, тъй като не са виждали добре екрана.

Ципов ще настоява да има още експерименти и то в София и Пловдив, за да се имитира гласуване в секция с 1000 избиратели или с поне 900. И заключи, че ЦИК е закъсняла много с тестовете, тъй като говорителят Цветозар Томов е забавил методиката за експериментите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения