Песков: Киев създава ядрена заплаха за Европа (обзор)

Дмитрий Песков

Призова всички държави да осъзнаят случващото се

Кремъл отново подчерта, че украинските сили обстрелвят Запорожката АЕЦ

Русия ще продължи диалога с МААЕ, която си върши работата

Важно е всички държави да осъзнаят, че с обстрелите на Запорожката АЕЦ Киев създава заплаха за ядрената сигурност. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

“Много е важно всички да гледат трезво на случващото се и да си дават сметка, че украинските въоръжени сили извършват обстрели на атомната централа, извършват действия, които представляват заплаха за ядрената, екологичната и други сигурност за огромни територии. Това не може да не предизвиква нашата изключителна загриженост”, посочи Песков.

Думите му дойдоха след масираните обстрели на Запорожката АЕЦ през уикенда, при които бяха повредени част от сградите и съоръженията на централата, но не бе регистриран теч на радиация. Русия обвинява за обстрелите Украйна, която пък на свой ред хвърля вината върху Москва, която контролира централата от март.

Междувременно Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която има четирима свои експерти в Запорожката АЕЦ, увери, че няма непосредствена заплаха за сигурността на централата. Преди това МААЕ подчерта, че обстрелите представляват риск за АЕЦ-а и призова “който и да стои зад тях, да ги прекрати”.

“Москва съжалява, че МААЕ не е упълномощена да посочи кой точно обстрелва Запорожката АЕЦ”, каза още Песков. Той допълни, че “МААЕ си върши работата”, похвали агенцията, че “потвърждава, че тези атаки представляват заплаха за централата” и увери, че Русия ще продължи диалога с МААЕ.

Според Песков е необходимо е “да се изиска от Украйна да изтегли тежкото въоръжение от АЕЦ-а, да спре обстрела є и да спре да застрашава европейския континент”.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че “няма съществен напредък” в обсъждането на създаването на зона за сигурност около АЕЦ-а, за каквато настоява и МААЕ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа