Песков: Конфронтацията между Русия и САЩ означава конфронтация на идеологии

Дмитрий Песков

Сегашните лоши отношения между Русия и САЩ не означават конфронтация между руснаци и американци, това е конфронтация с американската идеология. Това каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

В интервю за студентския новинарски канал "MGIMO 360", говорейки за днешните международни отношения, Песков подчерта, че съществуващата конфронтация не означава, че "ние сме в конфронтация с американците".

"Това не означава, че сме в конфронтация с американската култура. Ние сме в конфронтация с тяхната идеология, ние сме в конфронтация с тяхната визия за това как да живеем в света", каза още Песков.

Въпреки това, според него, в настоящата ситуация „има облак без сребърна подплата“. "Разбира се, няма нищо добро в това, че сега преживяваме период на много тежка конфронтация с колективния Запад. Това е доста лошо", добави Песков. Той обясни, че тази конфронтация е свързана с навлизането на света в „период на много дълбока трансформация“, когато „всички системи на международни отношения, международни правни отношения, икономически отношения – всичко това сега се разпада“.

„През последните 30 години, дори повече, след разпадането на Съветския съюз, възникна ситуация, в която страните от колективния Запад всъщност се почувстваха като истински господари на света, почувстваха се в правото си да бъдат ръководени не по закони, а по правила. И точно по тези правила, които те самите определят. И се чувстваха в правото си да налагат тези правила на всички останали", заяви Песков.

Според него „такива импулси никога не възникват от нищото“: "Разбира се, това се дължи на факта, че те имаха солидна икономическа база, технологична база. Всички технологии са родени на Запад, основната индустрия винаги е била на Запад. Основното производство е било на Запад, след което те постепенно започнаха да го пренасят в Китай, на Изток.”

"Но с течение на времето започнаха да се появяват държави, които започнаха да си стъпват на краката и да развиват собствено производство. Оттук се появи възможността да търсим по-голям суверенитет и по-голяма независимост", каза Песков. „Това са страни като нас, като Русия“, поясни Песков. „Ето защо в света са възникнали противоречия и антизападни настроения. „И тук възникна такава дълбока конфронтация.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия