Песков: Много е важно да открием този, който стои зад терористичния акт в „Северен поток“

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че преди да се говори за възможността за възстановяване на разклоненията на "Северни потоци", трябва да се изчака оценка на щетите, съобщават руски медии.

"Първо, трябва да изчакаме пълна оценка на щетите. Трябва да анализираме тези данни за щетите, преди експертите да дадат заключение относно перспективите за възстановяване или невъзстановяване на повредените тръбопроводи „Северен поток“ и „Северен поток“-2“, допълни още Песков.

Представителят на Кремъл припомни, че има разрешение от Дания съвместното предприятие Nord Stream AG да проведе собствено проучване на местата за повреда на тръбопровода.

„Ще изчакаме. Тук трябва да имаме търпение и да изчакаме информация от съвместното предприятие или от участниците от наша страна, от „Газпром“, заяви Песков.

В същото време Песков каза, че от Копенхаген не е дошла информация.

„Те не могат да произнесат никаква присъда по въпроса за възстановяване или невъзстановяване. Те не са пряко свързани с експлоатация или технически характеристики“, подчерта Песков.

Прессекретарят на руския лидер коментира още, че вече има доказателства, потвърждаващи саботаж на повредените нишки на "Северни потоци": „Самият факт, че вече започнаха да постъпват данни в полза на потвърждение на диверсия или терористичен акт, можете да го наричате както искате, още веднъж потвърждава информацията, която руската страна имаше и има. Много е важно да не спираме, много е важно да открием този, който стои зад този взрив.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия