Песков: Санкциите срещу Русия удрят самите европейци

Дмитрий Песков

Европа, въвеждайки санкции срещу Русия, предизвиква ефект на бумеранг и засяга интересите на жителите на собствените им страни. Това каза пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по повод обявената от ЕС забрана на руски диаманти, съобщават руски медии.

"Тази тема е обявена отдавна. Това е продължение на търсенето на някакви санкционни решения, които, според авторите на тези идеи, ще ударят Русия. По правило се оказва, че ефектът на бумеранга се задейства частично.Страдат интересите на самите европейци“, добави още Песков.

В същото време Песков посочи, че Русия „досега е успяла да намери начини да минимизира негативните последици от санкциите“.

Следващият пакет от антируски санкции ще включва забрана за диаманти от Руската федерация от 1 януари 2024 г. Европейският съюз ще добави и поетапно въвеждане на забрана за внос на руски диаманти, обработени в трети страни.

„Представителите на Вашингтон не се опитаха да установят диалог с Москва за възможно уреждане на ситуацията в Украйна”, заяви Песков в отговор на въпрос дали американските власти са правили опити на срещата на върха на АТИС, където присъства руската делегация, или по други канали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия