Песков: Украинците остават без ток по вина на Киев, който не иска да преговаря

Дмитрий Песков

Руските удари в Украйна, довели до спиране на електроснабдяването на гражданите, са предизвикани от нежеланието на Киев да преговаря с Москва, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

По повод масираните удари, нанесени от Русия на 15 ноември по обекти в Украйна, Песков заяви, че става дума за "инфраструктурни обекти, които пряко или косвено имат отношение към военния потенциал на Украйна и украинския режим".

Той обвини Украйна, че променя позициите си за евентуални мирни преговори, и каза, че не може да си представи Москва да се ангажира с публични преговори с Киев. По думите му през деветте месеца от началото на конфликта Украйна няколко пъти е променила дори позицията си дали иска да преговаря и не може да се разчита на нея.

"Първо те преговарят, после отказват да преговарят, после приемат закон, забраняващ всякакви преговори, после казват, че искат преговори, но публични", заяви Песков. "Затова е трудно да си представим публични преговори", каза той. "Едно нещо е сигурно: украинците не искат никакви преговори", добави говорителят на Кремъл.

При това положение според него Москва ще продължи своята "специална военна операция".

"Специалната военна операция продължава и нейното продължаване не зависи от климатичните, от метеорологичните условия", заяви говорителят на Кремъл, като добави, че "нейните цели трябва да бъдат постигнати".

По думите му САЩ са способни да вземат предвид руските тревоги и могат да насърчат Украйна да се върне на масата за преговори, ако искат.

Той заяви, че Москва може да постигне целите си във връзка с Украйна както с военни средства, така и чрез преговори. "Русия е готова и за едното, и за другото", каза Песков.

Москва подробно е запознала Киев със своите цели още при преговорите през март в Турция и "украинците ги знаят добре", допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия