Песков: Чешките санкции срещу руска чуждестранна собственост са неприемливи

Дмитрий Песков

Кремъл смята за неприемлива позицията на Чехия, изразяваща се в санкции срещу руската държавна собственост в тази страна. Това каза пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, коментирайки включването от Прага на предприятието за държавно чуждестранно имущество към администрацията на президента на Русия в санкционния списък, съобщават руски медии.

Според Песков, в резултат на такива решения на Прага, незаконни от гледна точка на международното право, всички обекти, собственост на Руската федерация в Чехия, с изключение на тези с дипломатически статут, са били под заплаха.

"Сега ситуацията се анализира, за да се минимизират по някакъв начин рисковете. Такава дълбоко антируска позиция на чешките власти, разбира се, предизвиква абсолютно недоумение, ние категорично отхвърляме такава позиция, не я приемаме. Сега сме анализиране на ситуацията“, подчерта Песков.

Песков коментира още, че Кремъл не изключва ответни стъпки на санкциите на Прага. „Тук трябва да анализираме какво имат чехите тук и така нататък“, заяви Песков.

„Разбира се, ако недружелюбните стъпки бъдат формализирани, разбира се, ще бъде даден евентуален отговор“, допълни Песков.

Федералното държавно унитарно предприятие Goszagranobshchestvo, което е част от администрацията на президента на Руската федерация, управлява много недвижими имоти в Чехия, които са собственост на Русия. С включването в националния санкционен списък беше замразено цялото имущество, управлявано от компанията в републиката.

Чешката република стана първата страна, която замрази руски чуждестранни недвижими имоти. В републиката тези имоти се намират главно в Прага и Карлови Вари. Държавната чуждестранна собственост вече не може да извършва никакви сделки с тях, по-специално да получава наем от наематели. Те трябва да го внесат в специално създадена банкова сметка, до която Руската федерация няма да има достъп. Тази мярка важи за десетки апартаменти, които се отдават под наем от предприятие, включено в санкционния списък. В същото време решението на чешките власти не се отнася за съоръженията на руското посолство, които се използват за извършване на дипломатическа дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия