Петима българи ще отиват за белодробна трансплантация във Виена всяка година

Всяка година по петима българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, ще бъдат оперирани в клиника във Виена. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след срещата при премиера Бойко Борисов с президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко.

„Проф. Клепетко е спасил живота на стотици хора, включително и български граждани и е голям приятел на България", посочи Ананиев.

Днес проведохме изключително конструктивни разговори и начертахме стъпките, които предстоят пред нас, относно донорството в областта на белодробната трансплантация. Подписахме споразумение за обучение в областта на белодробната трансплантация – то ще даде възможност за обучение на наши специалисти, като целта е до началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършват на територията на нашата страна“, обясни здравният министър.

Той посочи, че през този преходен период, в който ще се обучават нашите специалисти, проф. Клепетко е поел ангажимент всяка година по пет български пациенти да бъдат оперирани във виенска клиника. „Това ще стане веднага щом българската държава прецени кои са пациентите, които са готови за такава трансплантация“, каза министър Ананиев.

Той коментира още, че с Клепетко са обсъдили и програмата за донорство, която Министерството на здравеопазването разработва. „И с негова помощ тя ще бъде финализирана в работещ вид. Той ще ни помогне и с неговия опит и добри практики и по отношение на кампанията по донорство, която започваме в началото на февруари“, каза още здравният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве