Петокласник помогна на полицията да открие отмъкнато колело

Златомир проследил в коя къща вкарват велосипеда и подал сигнал

Момче на 10 г. от старата столица Велики Преслав помогна на полицията да издири откраднат велосипед на негова приятелка с наблюдателност и находчивост, разказаха от ОДМВР-Шумен. Героят е 10-годишният Златомир Захариев. Сагата с колелото започнала още през лятото - в края на юни в Полицейското управление във Велики Преслав родители съобщили, че е откраднато колелото на дъщеря им. Детският велосипед бил паркиран пред входа на жилището им. В средата на миналата седмица колелото било намерено и върнато благодарение на 10-годишния Златомир, уточняват коректно от полицията.

Как хлапакът помогнал на униформените? Злати, както му казват, познал велосипеда на своята приятелка по характерната червена рамка. Той карал своето колело с приятели в града, когато забелязал момиче да върти педалите на познат велосипед. Последвал го, за да види къде живее. "Познах колелото, защото беше на моя приятелка, с която карахме често. Когато видях друго момиче да кара колело със същата червена рамка, веднага реших да я последвам", разказва малкият криминалист. Злати съобразително помолил неговите приятели да го придружат. Докато следвали момичето обаче, претърпял технически проблем - счупил ос на колелото, но продължил пеша. Видял накъде заминава непознатата колоездачка и след това съобщил в полицията адреса. Унифомените от старата столица повярвали на детето и веднага извършили проверка. Изяснили, че това е същото издирвано от тях колело, а новите собственици го били закупили от непознат мъж за символичната сума от 5 лева.

При разплитането на случая станало ясно, че велосипедът е сменил няколко собственика, а накрая се озовал потрошен под мост в града. Мъжът, който го намерил, го продал за пет лева на родителите на момичето, в което наблюдателният Злати го забелязал. Последните стопани сменили седалката и ремонтирали счупените части, но останала характерната червена рамка.

Злати е син на полицай, учи в СУ “Панайот Волов“ в Шумен. Баща му бил в чужбина, когато се обадили негови колеги, за да му кажат, че разпитват сина му в Полицейското управление. Първоначално се притеснил, но когато разбрал, че момчето е помогнало и издирило изчезнало колело, много се зарадвал. "Баща ми като разбра ме поздрави и ме разпитва как и къде съм го намерил, как съм се досетил", обяснява Злати. "Много съм доволен, че успях да помогна и че любимото колело на моята приятелка се върна при нея", казва горд петокласникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България