Петр Келнер - На вълната на успеха

Не много изненадващо в понеделник бе обявено поредно раздвижване в тектониката на родния медиен пазар – “Нова телевизия” и прилежащите й активи бяха закупени от чешкия инвестиционен фонд PPF, управляван от най-богатия човек в родината на Карел Чапек – Петр Келнер. Промяната на собственост не е задължително промяна на каквото и да е друго, поне на първо време.

Сделката все още подлежи на одобрение от страна на родните регулатори, макар и спънки да не се очакват. Компанията е с прозрачна собственост и има авторитета на стабилен инвеститор. А и честно казано, по-добре чехите, нали?!

Затова да обърнем внимание на предприемчивия господин, който е преценил, че инвестицията в родните електронни медии и реклама би била печеливша за крупния фонд, който управлява. Защото съдейки по бизнес усета, който Петр Келнер е демонстрирал в кариерата си досега, несъмено “има резон” в подобен ход. Пък било и то и само с цел препродажба на по-висока цена, каквато е честа практика на инвестиционните фондове.

Петр Келнер е роден на 20 май 1964 г. в средновековния град Ческа липа. Гимназия завършва в недалечния Либерец, преди да вземе диплома по икономика от Пражкия икономически университет през 1988 г. С края на комунизма и Нежната революция в Чехословакия, Келнер се залавя веднага с частен бизнес и през 1990 г. вече е основен вносител за страната на машини и консумативи на компанията за фотокопирна техника Ricoh. Масовата приватизация на държавни предприятия с ваучери в Чехословакия през 1991 г. му отваря нова възможност и заедно с партньори от бизнеса с офис-консумативи създават PPF - Първи приватизационен фонд. Само за първата година на съществуването си, фондът успява да привлече множество инвеститори, с чиито капитали закупува активи на над 200 компании и предприятия, с номинална стойност над 5 млрд. чешки крони.

Противно на родните “пост-перестроечни аферисти” от онези години, Петр Келнер не превръща тези активи в пирамида за лично забогатяване, а продължава да разширява спектъра на дейности на PPF и се насочва към частното кредитиране и застраховането (не, не сте чували за “чешки мутри”). През 1995 и 1996 г. фондът закупува 20 % дял от най-голямата компания в страната “Ческе пожиштовна”. До края на десетилетието придобива още 31,5 % от нея, преди да стане окончателен собственик на 93 на сто от дяловете в началото на ХХІ век. С идването на новото хилядолетие печалбите на PPF позволяват на Келнер да изплати и на последните си акционери от масовата приватизация с ваучери и през 2001 г. да остане едноличен собственик на фонда.

До средата на първото десетилетие на века, PPF управлява активи на стойност над 10 млрд. евро, като през 2007 г. чистата печалба на фонда възлиза на 244 млн. евро. На следващата година Петр Келнер влиза в преговори и основава съвместно предприятие между застрахователното подразделение на неговия фонд и това на италианския гигант Generali, което оперира на териториите на Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния, България, Украйна, Русия, Сърбия, Словения, Хърватия, Беларус и Казахстан. Съгласно споразумението, PPF притежава 49 % дял в съвместното предприятие, който Generali може да откупи от Келнер срещу 1,1 млрд. евро, а самият той влиза в борда на директорите на италианския застрахователен концерн. За да не е “капо”, няколко години по-късно чешкият милиардер дори закупува 2,02 % дял в съвместното предприятие. След пет години съвместно плаване, през 2013 г. общите активи на последното възлизат на 22,113 млрд. евро, а Петр Келнер продава дела на PPF на Generali срещу 2,5 млрд. евро. Паралелно на това регистрираната в Холандия негова компания за потребителски кредити Home Credit е сред най-големите лихвари в... Китай. По данни на американското списание “Форбс”, за 2017 г. Петр Келнер продължава да е най-богатият човек в Чехия и на 105-то място по лично богатство в света с 12,5 млрд. долара (10 млрд. евро). Отстъпва с три места спрямо предишната година, между другото. Но пък е много пред премиера на Чехия Андрей Бабиш, който е на 564-то място.

Увлечение по марката „Нова”

Почти всяка източноевропейска държава се сдоби с по една медия наречена “Нова” след края на комунизма. Обикновено първата частна такава. Както у нас, така и в Чехия, където тяхната ТВ “Нова” е закупена от Петр Келнер през 2002 г. За следващите три години компанията се стабилизира, излиза на печалба и през 2005 г. PPF я продава на американската компания CME. Това им е работата на инвестиционните фондове. А човекът навярно харесва марката. Иначе СМЕ присъстват и у нас под формата на бТВ.

ЗА НЕГО

Политиците

са зад него

PPF винаги се е занимавала с регулиран бизнес, заради което подкрепата на политическата арена винаги е била важна. Три имена на политици стоят заедно зад гърба на Келнер. Вацлав Клаус даде тласък на чешката приватизация, на която Келнер беше отличният пример. Сега милиардерът се грижи за бившия държавник, като спонсорира дейностите на института му. Финансовият министър Иван Кочарник изигра ключова роля в приватизирането на „Ческе пожиштовна“ в ръцете на PPF. Топ-лобистът на Келнер е бившият министър на информатиката в две правителства Владимир Млинар. Разказват се фантастични истории за влиянието на PPF върху политиката.

Адам Юнек,

чешки журналист

Подобри отношенията

с Китай

През 2014 г. чешкият президент Милош Земан - заедно с бизнес делегация, включваща Келнер, посети Китай, за да подпише съвместна декларация за приятелство. Земан беше и единственият западен лидер, който присъства на военния парад в Пекин по случай годишнината от края на Втората световна война през 2015 г. Основното лобиране за това беше направено от PPF (б.р. - на Петр Келнер) и те бяха големите победители.

Мартин Хала,

експерт по чешко-китайски отношения

Първо

с Клаус,

сега със Земан

Петр Келнер и Милош Земан се срещнаха да разговарят за „икономическите отношения със САЩ, Китай и Русия. Лесно да повярва човек, че за това са говорили - точно за страните, в които Келнер има най-големи финансови интереси (...). След президента Вацлав Клаус, явно бизнес интересите на Келнер имат подкрепата и на Милош Земан.

Робърт Брештан,

журналист

Коментари

Задължително поле