Петър Андронов: Гражданите държат в банките 47 млрд. лева

От стенограмата за КТБ почти никой нищо не научи, освен това как разговарят държавните мъже в този формат. Корпоративна банка е само етикетът на това, което се случи, заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на търговските банки, по БТВ.

По-големият проблем е, че държавата беше приватизирана за известно време. Когато държавата започне да бъде в ръцете на частни интереси и се използва за частни интереси, независимо в каква форма, рано или късно стигаме до това.

Истината излиза наяве в трудни времена, сега времената са добри, заяви Андронов.

По думите му от това, което се наблюдава от година и половина и откакто има ново ръководство на централната банка, има завръщане към по-строгите стандарти и по-високо внимание.

"Търговските банки държим банковият надзор да се върне на високо ниво и да е качествен, защото последствията от неуспеха на която и да е банка се прехвърля върху всички останали. Доверието се е върнало преди нивата на кризата с КТБ", каза още Петър Андронов.

Андронов обясни ниските нива на лихвите по кредитите и депозитите с исторически ниските лихвени нива в Еврозоната. По думите му, очаква се ЕЦБ да започне плавно повишение на лихвите.

Андронов цитира последни данни, според които българските граждани държат на депозит в банките около 47 млрд. лева. "Спестяванията на населението растат. Само преди 15 години тези пари бяха под 10 милиарда", каза председателят на Асоциацията на търговските банки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика