Петър Ганев: При нова карантина и раздуване на харчовете, може да стигнем до голям проблем с дефицита

Петър Ганев

Икономиката ще се свие с около 4-5% е прогнозата, около която се обединиха повечето финансови институции. Това обясни Петър Ганев от Института за пазарна икономика по БНТ.

Той акцентира на три основни извода от прогнозите. "Факт е, че не е толкова тежко, колкото се очакваше през май и юни, когато бяхме затворени. Второ - догодина няма да наваксаме всичко, на практика догонването ще стане може би към средата на 2022 г. И трето - това са прогнози на база, ако няма нова карантина и тежки ограничения на стопанската активност. Ако има такъв вариант, тогава вече всички тези прогнози за следващата година, се разпадат", обясни икономистът.

В исторически план, в момента нашият пазар на труда стои добре, смята икономистът. По думите му, проблемът е за хора, които вече са минали през бюрата по труда и обезщетението им изтича, и бъдат ударени от втора вълна, тъй като вече са изчерпали този механизъм.

"Голямата темата е колко ще бъде дефицитът за следващата година и в каква степен той е смислен, тоест политиките, които борят коронавируса или имат други цели, и в каква степен е раздуването на разходи", обясни Ганев.

"В момента кесията е по-развързана и това е притеснително", допълни той. Ако попаднем във вариант нова карантина и раздуване на харчовете, тогава може да се стигне до голям проблем с дефицита, смята икономистът.

"Към момента базовият сценарий със сигурност изглежда по-положителен, отколкото много икономисти си представяха", категоричен е експертът.

Коментари

Задължително поле