Петя Аврамова - Работохоличката

Петя Аврамова не е сред ораторите на ГЕРБ. Тя не е и сред депутатите, които на всяка цена искат да бъдат забелязани. Тя е боец на тихия фронт и работохолик. В избирателния район Враца, откъдето Аврамова е излъчена за депутат, казват, че нейната приемна може да реши всеки един проблем. И се редят на опашка, за да търсят помощ и съдействие.

Часове след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова ще поеме министерството на регионалното развитие, във Враца започнаха да се шегуват, че им предстоят два важни трансфера - чакат Валери Божинов да подпише с футболния клуб и пращат Петя Аврамова в строителното министерство.

Във Враца номинацията хем зарадва приятелите, съпартийците и хората, на които Аврамова е помогнала, хем ги притесни, че ще я виждат все по-рядко и че освен за региона, тепърва тя ще трябва да решава проблемите с проектите и инфраструктурата в цялата страна.

Притеснени се оказаха и кметове от националното сдружение на общините. Техният проблем се оказа по-различен - предпочитали Николай Нанков да остане начело на строителното ведомство, защото имали опасения, че част от проектите им можело да пропаднат.

Притесненията им, най-вероятно, ще се окажат напразни, защото Аврамова има опит и в частния сектор, и в общинската администрация. Освен това, в сегашното Народно събрание тя е зам.-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Наясно е и с бизнеса, защото започва кариерата си в частна проектанска фирма.

Аврамова е родена на 29 май 1963 г. във Враца. Тя е един от най-опитните кадри на ГЕРБ и депутат вече трети мандат от Врачанския избирателен район.

В сегашното Народно събрание Аврамова освен зам.-председател на комисията по регионална политика, е и член на комисията по енергетика. Завършила е МЕИ и е инженер по топлотехника.

От 2014 г. е областен координатор на ГЕРБ във Врачанско. Беше кандидат за кмет на Враца от партия ГЕРБ по време местните избори през 2011 г., но загуби с малко надпреварата от издигнатия от инициативен комитет Николай Иванов. Сега Иванов също е депутат, но от групата на БСП. На последните местни избори Аврамова има съществен принос за спечелването на мандата от сегашния кмет Калин Каменов.

Аврамова беше председател на Общинския съвет във Враца в периода 2011 - 2013 г. и зам.-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на Община Враца (2009-2011 г.). С нейното име врачани свързват два големи проекта в града им - Водния цикъл и изграждането на Развлекателния парк “Леденика”.

Като заместник-кмет Петя Аврамова успява да преодолее всички спънки пред най-големия инвестиционен проект на общината - водния цикъл на Враца, който е на стойност над 136,373 млн. лв, от които 124 млн. лв. беше безвъзмездната помощ. Проектът мина дори и през тресавището на едни от най-тежките отчуждителни процедури на имотите на над 480 собственици.

За това навярно й помагат и особеностите на зодия Близнаци, под чийто знак Аврамова се е родила - диалогичност и умение да се водят преговори, така че да печелиш. Като се добавят врачанската упоритост и инат, успехът е вързан в кърпа. Казват, че Аврамова умеела да бърза бавно, както и да изчаква да дойде нейния час. Без да вдига шум, тихо и последователно умеела да преследва и постига целите си.

Във врачанско тя е лицето на ГЕРБ. А до нея неотлъчно е Малина Николова, която е областен управител. Онези, които недобюбват Аврамова, казват, че се изявява активно и като основен кадровик в областния град и региона, и заради това между нея и кмета прелитат искри.

Преди да влезе в политиката, Петя Аврамова заедно със сестра си Мая създава проектантската фирма “Климадизайн”.

Според жители на Враца в политиката инженерката влиза с един от лидерите на ГЕРБ в града под връх Вола, бившия мажоритарно избран депутат Николай Коцев, с когото след напускането му на парламента през 2012 г., пътищата им се разделят.

За онези, които добре я познават, Аврамова е земен човек, който изключително цени семейството и приятелите си, а за колегите си тя е технократ със завидна работоспособност. Колеги на предложената за министър на регионалното развитие си спомнят, че като зам.-кмет Аврамова се е изявявала и като майстор-кулинар и много се гордеела с вкусните си баници.

Във Враца посочва три каузи на депутатката, на която предстои да стане министър - защитата на местната болница, кампанията за професионално образование и водния цикъл.

Учениците в региона също познават депутатката от ГЕРБ заради кампания, с която насърчава четенето - “Книгата - мой приятел”.

Едва ли Аврамова е очаквала, че ще й се наложи да управлява едно от най-сложните, но и най-ресурсни министерства. Със сигурност няма да й е лесно, но колегите й в ГЕРБ смятат, че ще се справи. Тихо, без да вдига шум, с дипломатичност и врачански инат.

 

Три предизвикателства

Новият министър на регионалното развитие ще е изправен пред три големи предизвикателства. Първото е въвеждането на ТОЛ системата, която трябва да заработи през 2019 година. Предстои да се създаде специализирано звено „Национално ТОЛ управление”, което ще се занимава със събирането на електронните пътни такси.

Второто предизвикателство е ръководството и контролът на проекти за 1,3 млрд. лв. за ВиК мрежата.

Третото предизвикателство е проверката на пътищата. Всяка година ще се правят проверки на всички пътища, а в последствие ще бъде изработена и паспортизация на шосетата. Целта е да се установят и отстранят дефектите.

 

За нея

Намира решение за всеки проблем

Чувствителността и детайлното разглеждане на проблемите на хората и институциите са качества, с които инж. Аврамова намира вярното решение за всяко предизвикателство. Отговорността, опитът и доказаната експертиза в дългогодишната работа на ключови позиции в местната и законодателната власт са предимствата, които тя притежава. Пожелавам й сили и енергия да отстоява и постига най-значимите за страната ни цели и проекти.

Малина Николова, областен управител на Враца

 

Страхотен професионалист

Тя е работлив, прагматичен човек и страхотен професионалист. Доказала е, че се грижи за своя регион и съм убеден, че като бъдещ регионален министър ще се грижи за всички останали в страната. Тя е много добър избор за министър на регионалното развитие, защото като зам.-председател на регионалната комисия в Народното събрание е запозната с проблемите в сектора и смятам, че ще се справи с намиране на решенията им.

Калин Каменов, кмет на Враца

 

Израсна през годините

Петя Аврамова е жена, която израсна през годините. Започна с амбиция, подплати я с работа, с познания и очевидно партията й, когато има нужда, е открила в нея човека, който може да изпълни задачите. За врачанския край е добре, че ще има човек на такава ключова позиция. Надявам се, тя да е обективна и да не проявява теснопартийни пристрастия, да не се отнася негативно към доказаните кадри, защото такъв подход е най-прекия път към провала. Вярвам, че Петя ще търси кадърните и способните, на които да се опре. Това ще е гаранция наред с нейната амбиция и качества да търси успеха.

Георги Божинов, бивш депутат от БСП

Коментари

Задължително поле