Петя Първанова: Бунтът в Харманли е предимно афганистански и добре организиран

„Доста добре и едновременно” е започнал бунтът в бежанския център в Харманли в четвъртък вечерта, като в него са участвали предимно афганистанци. Това коментира пред БТВ председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Тя посочи, че у нас е имало проблеми винаги, когато са избухвали подобни брожения и в чужбина – в Кале, в Германия и вчера на о.Лесбос. Защо при вече сключени споразумения за реадмисия проблемните мигранти не са връщани? „След решение на административния орган, какъвто е Държавната агенция за бежанците, по закон лицата имат право на съдебно обжалване. Докато тече, трябва да им осигурим подслон и храна”, обясни пред журналисти тя.

По думите й тази сутрин ситуацията е спокойна, като през следващите дни ще се работи за отстраняване на щетите. В центъра ще дойдат днес представители на застрахователите. През нощта социални работници и служители на центъра са посетили всички халета с афганистански граждани, като трима души са се оплакали от болки и са били прегледани в болницата в Харманли.

Първанова категорично отхвърли обвиненията, че хората са се разгневили, след като са останали под карантина без достъп до медицинска помощ и без диагнози. По думите й болните са с диагнози и лечението се осъществява в центъра. Към момента в лагера има лекар и медицинска сестра, два пъти седмично идва общопрактикуващ лекар заедно с гинеколог и педиатър, а дерматолог от Хасково е изразил желание да преглежда мигранти.

Обещаните медицински екипи от цялата страна ще дойдат по график, подчерта Първанова. По думите й през следващите дни ще се отремонтират помещенията, в който медиците ще работят.

 

Коментари

Задължително поле