Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Намериха 70 кг тютюн без бандерол в нелегален търговец

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Шуменец тръгна пеша до Рим Венци ще върви 2 години, целта му е поклонническа

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Петя Първанова: Бунтът в Харманли е предимно афганистански и добре организиран

Кадър от БТВ

„Доста добре и едновременно” е започнал бунтът в бежанския център в Харманли в четвъртък вечерта, като в него са участвали предимно афганистанци. Това коментира пред БТВ председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Тя посочи, че у нас е имало проблеми винаги, когато са избухвали подобни брожения и в чужбина – в Кале, в Германия и вчера на о.Лесбос. Защо при вече сключени споразумения за реадмисия проблемните мигранти не са връщани? „След решение на административния орган, какъвто е Държавната агенция за бежанците, по закон лицата имат право на съдебно обжалване. Докато тече, трябва да им осигурим подслон и храна”, обясни пред журналисти тя.

По думите й тази сутрин ситуацията е спокойна, като през следващите дни ще се работи за отстраняване на щетите. В центъра ще дойдат днес представители на застрахователите. През нощта социални работници и служители на центъра са посетили всички халета с афганистански граждани, като трима души са се оплакали от болки и са били прегледани в болницата в Харманли.

Първанова категорично отхвърли обвиненията, че хората са се разгневили, след като са останали под карантина без достъп до медицинска помощ и без диагнози. По думите й болните са с диагнози и лечението се осъществява в центъра. Към момента в лагера има лекар и медицинска сестра, два пъти седмично идва общопрактикуващ лекар заедно с гинеколог и педиатър, а дерматолог от Хасково е изразил желание да преглежда мигранти.

Обещаните медицински екипи от цялата страна ще дойдат по график, подчерта Първанова. По думите й през следващите дни ще се отремонтират помещенията, в който медиците ще работят.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Аз от самото начало предположих, че бунта е фалшив и е дело на болния мозък на бойко. Ако бунта беше истински щеше да бъде страшно, а те бунтарите на видеото се вижда, че се забавляват и се хилят. Бойко е готов да продаде не само собствената си майка, но и собствения си -г-ъ-з- , за да не изтърве властта. Помним как цяла година плащаше на кибиците в София, за да висят пред парламента. Бойко не е само крадлив и продажен национален предател, той е и подъл боклук, който е готов да направи проблема с бежанците страшен, защото сега умните и красивите са компрометирани.

  2. “След решение на административния орган, какъвто е Държавната агенция за бежанците, по закон лицата имат право на съдебно обжалване. Докато тече, трябва да им осигурим подслон и храна”. Има ли решение на ДАБ или няма? Как успяха неграмотните и диви афганистанци да подадат иск за обжалване в съда? Май пак понамирисва на долнопробни продажни адвокати, които гледат да понапълнят джобовете без да им пука, че така товарят бюджета и съдилищата с безпредметни разходи и харчат парите на данъкоплатците. Или просто горния цитат е просто ей-така – за замазване на очите? Ако наистина има такива решения на ДАБ – дайте да ги видим, да ги подкрепим и въздействаме някак на законотворците (да отменят тази щуротия със съда) или на съдебната система – да ускоряват максимално такива дела, за да могат т.нар. “бежанци” да бъдат екстрадирани.

  3. не трябва да бъдат връщани, а пращани в берлин при меркел и урoдитe и дет ривяха кога гърците връщаха лодките обратно към турция…

  4. Бунтове и протести има винаги когато бойко изтърве властта от ръцете си и ги организира пак той. До кога този боклук ще върши злини и ще е на свобода?

  5. Понеже се знае, че Пиарите на Б.Б четат форумите искам да му кажат ,че лагера в Белене е достатъчно голям за да побере всички Ислямисти / Мигранти от територията на България .И работа до побъркване. За да се прехранват ! После по Дунава през Черно море до Турция.Никакви БХК цигански комитети и друга подобна сволач! И не се мотай, българино от Банкя. Отиди при Путин и си свърши работата. Не си по голям от Ислямиста Ердоган. Колкото до ордените и медалите ,Бог няма да ги вземе с теб.

Отговорете