Пианото и тромпетът на Тончо Русев в Бургас

Прогнозата за бури премести концерта "Незабрава" в Летния театър

Откриват експозиция преди големия концерт в памет на композитора

Прогноза за бури премести "Незабрава" в Летния театър

Събирал картички на Стария Бургас

Експозиция с вещи и награди на големия български композитор Тончо Русев ще бъде открита в Бургас преди големия концерт по повод на неговата 90- та годишнина. Вещите му са били предоставени от семейството на композитора - съпругата му Елена Русева, дъщеря им Албена и внучката Елена Хаджистоянова. Само преди броени дни  Елена Хаджистоянова е станала майка на момиченце, кръстено на големия Тончо Русев - на бял свят се е появила малката Антония.

"Всичко, което правим във връзка с този проект- експозицията и концерта, е съгласувано със семейството на Тончо Русев. Те откликнаха и дадоха всичко от себе си, за да се случат нещата, за което сме им много благодарни", каза пред "Труд" Димитър Маджаров, директор на общинско предприятие "Летен театър, фестивали и концерти".

На 1- ви септември в 11 часа в Дома на НХК изложбата ще бъде тържествено открита. В нея ще могат да се видят пианото, пишещата машина, на които е творил, тромпета му, както и много негови вещи - очилата му, часовникът му, картички на Стария Бургас, които е събирал. Друго негово хоби е била филателията, а в експозицията ще са подредени и наградата му "Златен Орфей"- за цялостно творчество, както и всички останали награди от фестивала.

Някои от предметите семейството оставя за постоянна експозиция в Бургас, родният град на композитора.

Концертът „Незабрава“, посветен на 90-тата годишнина от рождението на големия музикант Тончо Русев, ще бъде в Летния театър на 1- ви септември от 20.30 ч. Първоначалната идея бе спектакълът да бъде на площад „Тройката“ , но прогнозата за валежи и  бури стана причина да се потърси по-сигурна локация.

На сцената ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с града- Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев,  „Фортисимо“ и  много други.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура