Пиар на ПП държи сметка за въпроси в ефира на Нова Тв

Пиарът на ПГ на ПП Александър Бойчев се включи по телефона в Нова телевизия и близо 10 минути от участието му в предаването “Здравей, България” преминаха в прекъсване на водещите и квалификации за качеството на въпросите и достоверността на информацията им.

Александър Бойчев поиска включване в “Здравей, България” и се накара на журналистите какво питат

Обвини медията, че “не си проверява информацията”

Виктор Николаев и Мирослава Иванова интервюираха депутатката Татяна Султанова

Безпрецедентно поведение, абсолютно в разрез с професионалните стандарти, демонстрира пиарът на ПГ на “Продължаваме промяната” Александър Бойчев. Малко след като в сутрешния блок на Нова телевизия “Здравей, България” участва депутатката от ПП Татяна Султанова, Бойчев се включи в ефир и започна да държи сметка на въпросите, които са задавали на избраничката водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова.

Бойчев, който от няколко седмици е връзка с медиите на парламентарната група на “Промяната”, а преди дни беше представен и като лице за контакт с председателя на парламента Никола Минчев, буквално изля водопад от думи върху журналистите, като през цялото време коментираше какви въпроси са задавали на депутатката от “Промяната” Николаев и Иванова.

Пиарът прекъсваше водещите и ги обвини, че разпространяват фалшиви новини и медията “не си проверява информацията”. Въпреки неочаквания и остър тон на Бойчев, Николаев и Иванова запазиха самообладание и не си позволиха да отвърнат с реципрочно поведение на пиара на “Промяната”.

Парламентарни репортери, депутати и пиари на други парламентарни групи коментираха по-късно в кулоарите на Народното събрание, че за пръв път са свидетели на подобна ситуация, в която представител за връзки с медиите почти началнически се кара на журналисти за зададени въпроси.

Едно към едно

Бойчев към водещите: Задавате въпроси, които не сте валидирали преди това!

- Александър Бойчев: Искам да обърна внимание на това как си проверявате информацията, защото това е недопустимо - да задавате въпроси към събеседник, на които той очевидно няма как да отговори. Депутатите не са лаборанти, те няма как да знаят в колко часа и как е взета пробата!

- Мирослава Иванова: Ние не сме изисквали такава информация. Въпросът беше принципен - кога е направен теста на фона на много обвинения и съмнения, които се чуха, далеч не от нас, г-н Бойчев.

- А. Б.: Абсолютно е така. Но г-н Минчев публикува детайлно допълнителна информацията за своя тест. Тестът е взет във вечерта на 10 януари и се вижда в публикуваната нова снимка, разпратена до всички медии, включително и вашата, че всъщност това е разпечатка от националния портал.

- Виктор Николаев: Тестът не разбирам кога е взет - преди или след заседанието?

- А. Б.: Естествено, че е взет след заседанието! Г-н Николаев, това, което вие правите в момента, е абсолютно недопустимо. Вие задавахте въпроси на депутат от “Продължаваме промяната”, които не са в компетенциите на депутатите. Вие разпространявате фалшивите новини на други политически партии!

- В. Н.: Имам правото да задавам този въпрос, който аз реша. Като PR би трябвало да го знаете.

- А. Б.: Вие сте представител на медия, която твърди, че спазва високи стандарти за журналистическа работа. Вие не си проверявате информацията! 

- В. Н.: Ние сме поканили председателя на НС за включване, за да се уточни целият казус.
...

- А. Б.: Вие задавате въпроси, които не сте валидирали преди това. Вие проверили ли сте дали тези въпроси съществуват като истински факти?

- В. Н.: Въпросите съществуват с момента на тяхното задаване. При цялото ми уважение, ще трябва да свикнете да ви се задават въпроси...

- А. Б.: Разпространението на фалшиви новини е най-голямата грешка на медиите! Това е недопустимо. Вашата медия допуска разпространяването на фалшиви новини!

- В. Н.: Въпросите се зададоха към Ваши представители в тяхно присъствие, затова за да получат потвърждение или опровержение, че в тях се съдържа фалшива новина.

- М. И.: Така че публиката да научи истината.
...

- В. Н.: Какво считам аз няма значение, но знам, че мога да питам. И други казуси ще има, г-н Бойчев, най-добронамерено Ви казвам, при които ще има неяснота и ще има въпроси, които няма да ви харесват. Първо ще трябва да свикнете да ги чувате и да ги приемате и след това ще трябва да свикнете да давате отговор навреме.

(Със съкращения)

Позиция на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО): Колегите следва да работят за утвърждаване на професионални и етични стандарти

Уважаването на свободата на словото е основополагащ принцип

Във връзка с участието на Александър Бойчев, ПР на Парламентарната група на ПП “Продължаваме Промяната” в ефира на Нова Телевизия тази сутрин, където г-н Бойчев заяви че водещите нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се правят внушения и разпространяват фалшиви новини, ние от Управителния съвет на БДВО и Комисията по професионална етика към Дружеството, в качеството си на най-голямата браншова организация сме длъжни да заявим, че: 

Уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийска харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната. В своите публични изяви и при изпълнение на задълженията си като ПР, говорители или съветници по връзки с медиите, колегите следва да работят за утвърждаване на професионални и етични стандарти, добрите практики в професията и подобряване на публичната среда. 

Препоръчваме на всички комуникационни специалисти в страната и работещи в сферата на връзки с обществеността, независимо от наличието на опит и образование в тази област, да се запознаят с хартата за етични комуникации. 

Тя е публикувана на сайта на БДВО. Днес пиарът има ключова, стратегическа и управленска функция във всяка организация и в обществото. Това го прави занятие, което изисква мултидисциплинарни умения и знания, които се развиват и надграждат в годините на професионален опит.

PR професията не е нито лесна, нито лесно заменима и това става все по-видимо в света на ускорената комуникация!

Поздравяваме водещите на “Здравей, България” Виктор Николаев и Мирослава Иванова за професионализма, който демонстрираха и стандартите, които отстояват!

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика