Пивоварите инвестираха 41 млн. лв.

Стъклените бутилки са 23% от пазара

41 млн. лв. са инвестициите на членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за 2017 г. Те са вложени в обновяване на производствената база, както и в модернизация и изграждане на цехове за съхранение на суровини, логистични центрове и инсталации за пречистване на отпадните води, съобщиха от организацията.

От стартирането на процеса на приватизация на пивоварната промишленост в страната през 1994 г. до днес в сектора са инвестирани над 1,2 млрд. лв. Данните от последните години показват, че по основните показатели за бранша като производство, продажби и консумация на бира на глава от населението са постигнати едни от най-високите нива от 30 години насам. “Това дава индикации, че пазарът се насища и прогнозите за 2018 г. трябва да са умерени”, обясни изпълнителният директор на Съюза Ивана Радомирова.

През 2017 г. членовете на сдружението са продали 5,1 млн. хектолитра бира, или с 50,8 хил. хектолитра по-малко от 2016 г. Продължава положителната тенденция за намаляване на дела на продажбите на бира в РЕТ бутилки, който пада на 56%. Делът на стъклените бутилки е 23%, на кеновете - 15%, а на кеговете – 6%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика