Пивовари разказват славната история на Шуменско пиво

Новата кампания на бранда обединява 42-ма служители от завода

Повече от 136 години Шумен и „Шуменско“ имат водеща роля в производството на бира у нас и много исторически събития са доказателство за това. От обявяването й за първа официална бира и изключителен доставчик на Царския двор (1917 г.) през създаването на първата българска реклама, която се излъчва по кината през 40-те години на XX век, до превръщането й в официалната бира на борда на авиокомпания „Балкан“ при международни полети през 60-те - бирата „Шуменско“ е оставила дълбок отпечатък в българското пивоварство през годините.

Вълнуващата история на „Шуменско“ не свършва до тук. Три от най-интересните и не толкова познати епизоди, които бележат нейната история, ще бъдат разказани чрез новата кампания на бранда. Те оживяват благодарение на 42-ма служители на пивоварната, които умело се превъплъщават в ролите на своите предшественици. Служителите представят историите за спечелването на купата в „Б група" от футболен клуб „Панайот Волов“, за оцеляването на производството в рекордно студената зима на 1963 г. и за емблематичната първа промишлена жп линия у нас – наречена от шуменци „Катеринката“, която свързва пивоварната с жп гарата от 1911 г. до 70-те години на ХХ век. Непрофесионалните актьори участват в снимачния процес, продължил над 17 часа, изцяло на територията на „Шуменско“. В ролята си на служители на пивоварната, те са част от осем звена – „Качество“, „Бутилиране“, „Ферментация“, „Варка“, „Технологичен отдел“, „Финанси“, „Логистика“ и Депо Шумен. Те са главни действащи лица и в кампания с билборди, която персонализира всеки от тях в неговия професионален принос в живота на „Шуменско“.

„В „Шуменско“ ценим служителите си, затова говори и фактът, че цели семейства и няколко поколения шуменци работят в пивоварната. Чрез представяне на най-ярките случки от близкото минало като спечелената купа или Катеринката, искаме да припомним славата не само на „Шуменско“, но и на град Шумен, тъй като пивото ни е неизменна част от историята на шуменци и на града“, каза Атанас Атанасов, маркетинг мениджър местни брандове.

Сред участниците в кампанията е и най-дългогодишният служител на „Шуменско” – Ариф Заид Шакир (Бай Ончо). Той започва работа в пивоварната в началото на 1964 г. и остава там 47 г. до достигане на пенсионна възраст и малко след това. Младостта и зрелите му години минават през най-силния период за бранда „Шуменско“ и голяма част от семейство му също работи в пивоварната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл