Пикът на сезонната заетост в туризма смъкна средната заплата

Средната брутна работна заплата за месец април е 1060 лв., за май – 1035 лв., и за юни – 1027 лева. Това съобщиха от Националния статистически институт.

В същото време броят на наетите лица към края на юни 2017 г. нараства с 63.4 хил., или с 2.8%, спрямо края на март, като достига 2.34 милиона. Ръстът идва основно от икономическите дейности със сезонен характер „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 44.9%, „Култура, спорт и развлечения”- с 11.9%, и „Селско, горско и рибно стопанство” – със 7.3%.

През второто тримесечие средната месечна работна заплата e 1 040 лв. и нараства спрямо първото с 3.4%. Най-голямо увеличение е регистрирано в секторите: „Финансови и застрахователни дейности ” – със 7.6%, и „Строителство” и „Добивна промишленост” – по 7.3%.

През второто тримесечие средната месечна работна заплата нараства с 9.9% спрямо същия период на миналата година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности
„Операции с недвижими имоти” – с 16.0%, „Административни и спомагателни дейности” – с 13.4%, и „Професионални дейности и научни изследвания” – с 13.2%.

С най-високо средномесечно трудово възнаграждение остават работещите в сектора на информационните технологии – 2 306 лева и финансите – 1 815 лева, а най-нископлатени са кадрите в туризма – 635 лева и строителството – 796 лева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.