Писателят Асен Сираков представи свои детски книжки в две училища в Търново

Писателят Асен Сираков представи свои детски книжки в две училища във Велико Търново. Сираков и издателят на детската поредица "Приказки с картинки за чудати животинки" – Делян Илиев, гостуваха на второкласници в ОУ "Бачо Киро" и в СУ "Вела Благоева" по покана на Регионалната библиотека "П. Р. Славейков" в инициативата "Фоайе на книгата с автограф", която е част от програмата на Международното туристическо изложение "Културен туризъм".

Пред малчуганите писателят представи четирите детски книжки "Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън", "Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура", "Приказка за малката слоница" и последната творба "Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица", като чете откъси от приказките-поемки на децата и отговаря на многобройните им въпроси. Издателят Делян Илиев представи на учениците Асен Сираков, който е автор на много книги и е носител на „Златно перо” за литература и публицистика и Националната награда за детска литература "Константин Константинов" за 2018 година.

"Едно дете може да измисли приказка, но не може да я напише, а един възрастен може да напише приказка, но трудно я измисля", обобщи мъдро пред малките любопитковци Асен Сираков.

Той разказа, че пише приказки само за животни и под формата на поеми, тъй като така приказката се запомня по-лесно и е подходяща за драматизации. Авторът призна: "Приказките не са само за деца, това са книги, в които и възрастните могат да открият поуки и послания. Аз самият и до днес обичам да чета приказки, и не казвам, че съм бебе!".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България