Цветанов: Хората от обкръжението на Борисов му казват това, което иска да чуе Борисов ме попита дали ще правя политически проекти, заяви бившият зам.-председател на ГЕРБ

Застраховки вървят ръка за ръка с ипотечния кредит Отказват плащане, ако скриете заболяване

Силвия Великова: Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си Усещането "да си задраскан", е ужасно, заяви журналистката

Кражби на скъпи играчки от магазин в столичен мол, участва и дете

Платиха 700 000 евро за най-скъпото ново Bentley Цената на модела Flying Spur First Edition скочи над три пъти в търг на Елтън Джон

Пасторът на Джок Полфрийман: Има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило Не очакваше да бъде пуснат на свобода, беше отчаян, заяви пастор Иводор Ковачев

Президентът Радев се срещна с изпълняващия длъжността посланик на САЩ у нас Джъстин Фридман

Лив Тайлър отново с главна женска роля В епоса “Към звездите”

Тайфунът „Тапа“ в Япония рани четирима души

Кога човек е като кабинет по биология?

Засилено полицейско присъствие по пътищата заради трите почивни дни

Стрьомстад – яхти, цветя и… българи

Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

Пиянството с тока на един народ

Ако не се намери партия, която да предложи намаляване на политическия данък в цената на тока, гръмогласната улица ще подсети властите

Петък, 13 януари, беше един интересен ден. В 1,00 ч през нощта министърът на енергетиката спря износа на ток от България. Малко по-късно страната, която според едно одрипавяло клише се стреми да бъде „енергиен център на Балканите“, внесе около 2 милиона киловатчаса, за да задоволи вътрешните си потребности. Ако не беше направила това, нечии шалтери трябваше да бъдат дръпнати.

„Режим на тока няма, няма и да има“, каза следобед в петък, 13-и, министър Теменужка Петкова. Тя направи онова, което й позволява законът. Спря износа, отклони 220 мегавата държавни мощности от борсата към населението и обяви проверки на тецовете, които имат договори за осигуряване на студен резерв в системата.

Правителството в оставка разполага с още един полезен ход, макар и рискован. Екоминистерството може да освободи допълнителни количества от водните запаси, за да осигури повече електроенергия от големите държавни ВЕЦ.

Рискът не е голям, защото тази зима сняг има и през пролетта нивото на язовирите гарантирано ще се вдигне. Но положението е деликатно. Енергийните язовири са пълни едва наполовина – около 56% при 66% миналата година по това време. Повечето се използват и за питейни нужди, а до настъпването на пролетта остават два месеца и отгоре.

Хубавата страна на кризите е, че разкриват неща, които властите сами не биха признали. Ледените въздушни маси издухаха една от най-важните прогнози на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). В неговия 10-годишен план пише, че очакваният максимален товар на системата през тази година е 7100 мегавата. Според същата прогноза електроцентралите в страната могат да осигурят в мразовит зимен ден до 7850 мегавата. Следва изводът, че България разполага с достатъчно мощности и даже има излишък от 750 мегавата за износ.

Когато студът дойде, прогнозата се срина. Максималният товар в страната се повиши до 7700 мегавата, а някои резервни мощности, частна собственост, не успяха да се включат. Балансът беше постигнат на ръба чрез забрана на износа и с малко внос.
Какъв извод направи енергийният министър от тази криза?

„Дружествата от държавната енергетика доказаха, че са в перфектно състояние и те са гръбнакът на енергийната система“, заяви Теменужка Петкова.

Частните електроцентрали може да имат договори, но ако не работят, най-много да платят някакви санкции. Това е положението към днешна дата: няма друг освен държавната енергетика, който да гарантира достатъчно производство, тоест че „режим на тока няма, няма и да има“.

Кризата подчерта още нещо неприятно. Пазарът на ток у нас е до време, а държавата е вечна. Забраната за износ, въведена от министъра, обърка сделките на търговците на електроенергия. В същото време обещаните на борсата 400 мегавата от държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК бяха орязани до 180 мегавата.

Излиза, че в спокойно време, когато има резерви, българската електроенергетика може да си позволи да си поиграе на пазар. Имаме работеща енергийна борса, на нея се сключват сделки, получават се печалби. Но това все още не е пазар на електроенергия, който може да отговори на реалните потребности. Тази търговия е на толкова ранен стадий на организация и развитие, че може би е все още квазипазар. Мним, неистински, наужким пазар.

Но все пак разбрахме тази истина по по-приятния начин – заради студеното време. А можеше да е заради авария на голяма мощност. Или и заради двете.

Онези 400 мегавата, които държавните електроцентрали трябва да осигуряват на борсата за ток, са част от споразумението по наказателната процедура, която Европейската комисия водеше срещу компанията майка Български енергиен холдинг (БЕХ). Сега навярно и Брюксел ще се съгласи, че е по-добре тази квота да се ореже за няколко дни, отколкото да има режим на тока в България. Само това му липсва на ЕС – „дискотека“ на Балканите! Но закъснялата либерализация на пазара няма да ни бъде простена лесно и следващите правителства ще го усетят.

Енергетиката поначало е сектор на големи инвестиции с мощна гравитация. Всяко от направленията в нея припозна интереса си в сегашната криза и започна да привлича резултатите към себе си. Супер ще е, ако отделният потребител си има на прозореца фотоволтаичен панел, който да му произвежда достатъчно електроенергия, ако му чисти снега отгоре. Бъдещето е на „разпределената енергетика“, казват едни. Но докато технологиите я превърнат в реалност, имаме нужда от сигурни базови мощности на конкурентни цени, отговарят други. Затова председателят на „Булатом“ Богомил Манчев призова професионалните среди да участват в нова дискусия за проекта АЕЦ „Белене“ и за състоянието на съществуващите електроцентрали.
Въпрос на време е фирмите от газовия сектор да напомнят, че кризата с тока можеше да бъде избегната, ако битовата газификация беше надхвърлила сегашните 4-5% от населението на страната. Заслужава си Министерството на енергетиката да направи оценка каква част от електрическия товар може да бъде спестена, ако клиентите на топлофикациите включат отново спрените радиатори, вместо да пускат печки и климатици.

Тази седмица отново ще има ледени дни с максимални температури под нулата. Това значи, че големият шок предстои. След две-три седмици ще дойдат януарските сметки за тока. Има прогнози, че те ще бъдат с около 20% по-високи от миналогодишните. Ще стане като в поговорката „Когато пили – пели, когато плащали – плакали“.

Дойдат ли гигантски фактури, властите си знаят рецитацията. Казват, че сметките зависят от консумацията, реално толкова е похарчено. Това е така, но не съвсем. Защото в цената на тока официално е включена и стойността на политически решения от миналото, които не са пазарни. Става дума за отпуснатите субсидии за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), за топлофикациите и за двете американски ТЕЦ.

Цената, която политиците са дописали в сметките ни, се покрива от добавката „Задължение към обществото“. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов твърди, че днес тя е еднаква за населението и за фирмите – 35,77 лв. за мегаватчас без ДДС, макар че битовите абонати не я виждат на отделен ред във фактурите си.

Решите ли да посмятате, ще разберете, че от 100 лв. сметка за ток добавката „Задължение към обществото“ ви струва 24 лв. с ДДС – почти една четвърт! Значи, ако не плащахме данък за политиките на предишни правителства, сметката нямаше да е 100 лв., а само 76 лв.

Предстоят парламентарни избори. Ще се намери ли партия, която да предложи намаляване на политическия данък в цената на тока? Ако не се намери, гръмогласната улица ще подсети властите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. Може ли 21век резервни или основни енергиини мощностни да са от КЮМЮР ?
  Искам цяла зима да е минус 30 градуса ,тогава ще стане ясно требва ли АЕЦ или не трябва, Имаше 10 студени дни , я си представете 30 дни.

  1. въглища не значи задължително кюмюр… но американските са по-зле и от подобрените кюмюрени…

 2. Да направим АЕЦ който да работи 20 часа в годината. Мъдрата идея е на Таско Ерменков.

  1. не, олигoфрен, аец се прави да гарантира постоянното електроснабдяване. а вятърниците – когато духа вятър у кухата ти кратуна.

   1. Че коменте, да не би да имаме режеим на тока в България? Или нещо се бъркаш със комунизма когато вечерта се спираше, че да може да продаваме на турците ток. Отделно където нов АЕЦ означава цялата енергия която произвежда да се предлага не на хората(защото в момента потреблението е обезпечено, че и продаваме), а навън(Балканите). Но Турция си прави АЕЦ и до няколко години ще е готова… Гърция купува само лятото … демек, ще го имаме и няма да има на кой да продаваме. Но пък каква хвалба ще е, майко мила.

    1. обяснявам мy кат на евроатлантически олигoфрен, че аец и тец не покриват пиковете, а е базата на енергосистемата… оттам нататък можеш да си правиш свободни съчинения…

     1. Така. Сега коменте да ти обясня като на червен комунист: простичко. Когато не можем да покрием пиковете не строим АЕЦ а купуваме от комшийте. Пиковете не съставляват повече от 0.01 процент навярно(може и още по-малко), от времето потребление в страната. Отделно където АЕЦ не е най-удачния вариант, защото тепърва се строят „алтернативни“ електроцентрали(биомаса). В страна като нашата последното нещо което трябва да се направи е да се изсипят няколко милиарда защото ни е щукнало, че Януари месец за няколко дена няма да купуваме ток, да имаме програма(работеща) за енергийна ефективност, да инвестираме във енергоспестяващи материали, ами ще си я караме по старо му ама с специален АЕЦ за 4 Януарски дни.

   2. Изкуфелия, ти не си ли прочел още, че токът от АЕЦ вече е най-скъп, най-опасен и най-мръсен или такива неща не сте обсъждали на селската маса.

    1. токът от аец е по-опасен от този от вец само у евроатлантическата ти кофа…
     за мръсен – също.
     а скъп -> въпрос на преценка, дали въглеродните емисии с оглед бъдещето на планетата се измерват с долари….

     1. Комент пак избухна обаче. Обясни ми как авария в Чернобил е по-безопасна от авария в ТЕЦ Бобов Дол примерно? Акънлия си ти, ми само за майка ти и баща ти, за това и си със претенций. Относно замърсявания. В Европа са най-стриктните еко правила и контрол. Относно бъдещето на плантетата се обърни към „братски“ Китай. Там директно си режат въздуха с трион вече, защото ножът се изтъпил(Замърсяванията там са причината за смъртта на един на всеки 3-ма ), докато в Норвегия над 50% идва от алтернативни източници на енергия.

 3. субсидиите за възобновяемите централи е политика на ес, а станишев прие на времето цифра равна с тази в германия…

  1. Не съм фен на Станишев, но не само той разреши да се надскочи цифрата 16% oт 2020г. Вместо това стана 24% до 2016 г. Сами си отговорете каква работа вършат ВЕИ-тата, кои са им собствениците, какви са цените за ток от тях. „Американките“ са друга бира-там има хора за разстрел, не за затвор-бивши и настоящи управници.

   1. коментарът ми засяга субсидията от незнамколкосицента на киловат… после всички страни я намалиха.

 4. За съжаление държавата отдавна абдикира от основните си принципи, а именно да бъде държава. А българинът след близо 30 години преход показа, че освен за наблюдател за друго не става.

 5. Някой може ли да ни каже токът от кой източник е по-скъп от този на нов АЕЦ през 2017г.? Отговорилият ще спечели значка с лика на Волен Сидеров.

 6. Най-простите у нас още не са разбрали, че токът от нови АЕЦ отдавна е безбожно скъп, но на тема енергетика са първи с коментарите си.

  1. така е пич, но на 20.03.2015 година, когато имаше слънчево затъмнение в европа, на енергийните дружества им се изправиха косите… сигурно щото са по-прости от тебе.

   1. Да пич, сигурно си чувал как по западните държави дето правят вече над 30% от тока си от ВЕИ токът им гасне през два дни.

     1. Някой се изправял на нокти за нещо си. Гаснал ли е токът поне за две секунди в някоя държава от ЕС която произвежда над 20 и 30% от тока си от ВЕИ както при нас с АЕЦ-овете по соц време? Защото ние още не произвеждаме и 7% от тока си с модерните ВЕИ. Нокти има в кухата ти глава, които нямат нищо общо към въпроса.

 7. Абе охлюви, големи спецове се извъдихте, особено квичащите срещу АЕЦ. Я вижте колко струва тока от Козлодуй и колко от братските костово-американски централи. Я вижте колко фотоволтаични милионерчета се навъдиха. Я сега си вижте джобовете и сметките и в банките и другите. А, светна ли ви тока в простите кратуни? А така, а сега оближете задника на боко, костов, фил. димитров, сдс и всичкия башибозук на демокрацията и евроатлантическите подлоги, в които се кълнете. Приятно лизане

 8. БСП омайва тъпия си изкуфял електорат с някакво внушение и измама, че токът от Козлодуй и от Белене ще са на еднаква цена. Токът от Белене ще е 6 ПЪТИ по-скъп от този на Козлодуй, тъй като на Козлодуй реакторите са напълно изплатени и не участват в цената на тока изобщо, да не говорим, че когато е правен Козлодуй реакторите са били в пъти по-евтини и изискванията към тях много по-ниски.

  1. И затуй евроатлантическата кунева ги затвори предсрочно… нал тъй хубави умнико?

   1. И какво общо има цената на тока от Белене с тази от Козлодуй и евроатлантическата кунева? Ти май съвсем си изпаднал в деменция.

    1. дан’би аз да съм почнал да сравнявам цената на тока от двете централи бе, олигoфрен дeбилен?

     1. Ами сравнявай ги бе, тъпанар. Ти си май по-тъп и от Таско Ерменков. С някакви червени лозунги и заобикалки внушава на хората, че Белене било добро. Кажи ясно цената на тока ще ли му е 6 ПЪТИ по-висока от тази на Козлодуй или няма да е? И то без да отчитаме колко сте крадливи, само по себестойност. За да му стане ясно и на най-простия ви електорат направо за какво иде реч и за какво сте във властта.

 9. Взимам отношение към заглавието. ПАЗАР има от хиляди години, а през това време се появяват държави, после изчезват, пак се появяват и т.н., г-жо ВАНЕВА..

 10. Много добър коментар, написан на разбираем език на В. Ванева. В добавка към дискусията по темата: защо в България не се говори повече и не се развива използването на геотермална енергия за битово отопление/климатизация (по принципа земя-вода)??? В Швеция и Швейцария, например, над 75 % от новопостроените къщи се отопляват по този начин. Това пести огромни количества електроенергия!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.