Плащаме в брой до 5000 лева

Контрабандата на цигари под 6%

Таванът на плащанията в брой ще бъде намален от сегашните 10 хил. лв. на 5 хил., или поне на 7 хил. лв. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов след връчването на наградите “Икономика на светло” на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Церемонията се състоя късно във вторник. Борисов обяви, че с финансовия министър Владислав Горанов е успял да привлече подкрепата на вицепремиера и съпредседател на Обединени патриоти Валери Симеонов за намаляване на плащанията в брой.

Това ще бъде трети опит за намаляване на кешовите плащания. Първо Горанов поиска още от 1 август 2017 г. плащанията в брой да бъдат ограничени до 5000 лв., след това втори опит беше направен в края на миналата година при приемането на промените в данъчните закони. Предложението обаче не получи достатъчна подкрепа в парламента.

Под 6% ще падне контрабандата на цигари, от 34%., каза още Бойко Борисов. “Само за 1 г. постигнахме нови 10% изсветляване на икономиката и то по критерии на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна, а щом дойде правителството на ГЕРБ икономиката изсветлява”, допълни премиерът.

Коментари

Задължително поле