Плащаме двойно по-скъпо за руски газ

Плащаме два пъти повече за руски газ в сравнение с цената на Австрийския Централноевропейски газов хъб (CEGH).

Отчитат спад на транзита от България към Турция и Гърция

Добивът на горивото в света се увеличава

В момента плащаме два пъти повече за руски газ в сравнение с цената на горивото на Австрийския Централноевропейски газов хъб (CEGH). Това заяви Валентин Кънев от сдружение “Балканска и Черноморска петролна асоциация” (БЧПА) по време на дискусия в София по проблемите на нефтените и газовите пазари. По думите му в сравнение с либерализираните пазари в Европа България плаща повече, заради подписания дългосрочен договор с “Газпром”.

Сметките показват, че за период от шест години страната ни е платила 4,68 млрд. долара на руската компания, а ако зареждахме от австрийския хъб цената за този период щеше да е с 319 млн. долара по-малко (4,37 млрд. долара). Причината за по-ниските цени Валентин Кънев обясни с няколко елемента. Първият е спад на потреблението в Азия на втечнен газ, който вместо това е бил разпределен в Европа на по-ниски цени. Силен е натискът върху цената и на новите проекти за втечнен газ. А в хъба има силно застъпена кнкурентна среда, която намалява цените.

“Отчита се спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция”, допълни Кънев. “От една страна потреблението на газ в Турция е намаляло, а от друга страна там се внася и втечнен газ. България транзитира по-малко природен газ и към Гърция, защото в южната ни съседка се е увеличило потреблението на втечнен газ”, каза още той и добави, че от началото на 2019 г. цените на природния газ на Европейския газов хъб драстично са спаднали, за да се доближат до нивата на Хенри Хъб в САЩ. Валентин Кънев обясни ситуацията на пазара с това, че много силен натиск на цените оказва втечненият газ.

“На световно равнище добивът на газ се увеличава, особено в САЩ. В региона намалява потреблението на газ, докато в световен мащаб се увеличава”, заяви Валентин Кънев.

Коментари

Задължително поле