Плащаме екскурзии само по банкова сметка

Малките туроператори скоро ще отказват да приемат пари в брой заради новите изисквания на НАП.

Туроператори отказват да приемат пари в брой

Без лицензиран софтуер за агенции

Фирмите не могат да покрият изискванията на данъчните

Екскурзиите у нас и в чужбина, които купуваме от туроператор, ще бъдат плащани само по банков път. “Въпреки че рискуваме да загубим клиенти като ги ограничаваме, това ще бъде много по-евтино и лесно за нас, отколкото да похарчим десетки хиляди левове, за да отговорим на изискванията на НАП за лицензиране на софтуер за управление на продажби (СУПТО). Другата алтернатива е да мигрираме в чужбина заедно с компаниите си, както вече направиха колеги или да фалираме”. Това обясниха за “Труд” представители на туристическия бранш, които пожелаха анонимност.

Малките фирми нямат нужните финанси и не могат да си позволят инвестиция за внедряване на софтуер, който да отговори на изискванията на данъчните. От бранша са категорични, че самите разработчици отказват да напишат нужните кодове, тъй като нямат интерес и биха носили солидарна отговорност, ако фирмите, с които работят са недобросъвестни данъкоплатци.

Тези, които са съгласни, не могат да се справят с кратките срокове или искат огромно заплащане, без никакви гаранции, че НАП ще лицензира софтуера, обясниха представители на бизнеса. Затова и малките компании предпочитат да престанат да приемат плащане в брой или с банкова карта и предпочитат да се разплащат с клиентите си само през банка или финансови посредници като “Изипей”.

Справка в регистъра на НАП за лицензирани СУПТО показва, че към момента няма нито един специализиран софтуер за туроператорски услуги. В същото време вече са лицензирани няколко такива за хотелски и ресторантски. Бизнесът е изключително притеснен и според туроператорите новите изисквания на НАП не само няма да подобрят събираемостта, а ще намалят приходите, заради мигриране на туроператори в чужбина, затваряне на компании и увеличаване на сивия сектор, който ще работи без офис и без да плаща налози, ползвайки социалните мрежи като посредник.

Коментари

Задължително поле