Плащат просрочени заплати на медиците от Белодробната болница

Общинският съвет във Варна одобри спасителна субсидия от над 350 000 лв.

Медиците от варненската Белодробна болница ще получат заплатите си от април насам благодарение на поредна финансова инжекция от местната хазна. На десетото си заседание днес Общинският съвет отпусна 354 000 лв. за покриване на част от дълговете на закъсалото здравно заведение. Целевата субсидия е за изплащане на заплати, осигуровки и данъци на персонала.

Според справка на управителя на болницата доц. Христо Ганчев към 1 октомври задълженията са били близо 405 000 лв. Малко над 100 000 лв. са  сметки за ток, вода, доставка на храна за болните и консумативи, а останалата част от сумата са неизплатени заплати за полугодие, данъци, осигуровки и пътни за работещите в болничната база.

Идентични загуби лечебницата трупа в продължение на десетилетие и оцелява благодарение на финансовите инжекции от бюджета на Варна. Тежкото финансово състояние се дължи на това, че  приходите идват само от субсидиите на здравното министерство за лечение на болните от туберкулоза. За леглоден то плаща 58 лв. Реалният разход за всеки болен обаче е между 90 и 100 лв., нееднократно декларира доц. Ганчев. Предстои в министерството да бъде внесено ново искане за увеличаване на субсидията.

Коментари

Задължително поле