Плевнелиев: Договорът за добросъседство с Македония трябва да бъде подписа в името на приятелството

Снимка: Архив

Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес на „Дондуков“ 2 на работна среща македонския държавен глава Георге Иванов.

Президентът Плевнелиев изрази увереност, че Договорът за добросъседство с Македония ще доведе до повече взаимни инвестиции, успешни регионални инфраструктурни проекти, високи постижения в сферата на туризма и мобилността на квалифицирани специалисти.

Държавният глава даде за пример споразуменията за добросъседство, подписани от България с Турция и Румъния и благоприятния им ефект върху развитието на сътрудничеството в региона. „Регламентирането на двустранните ни отношения с тези страни донесе спокойствие в бизнеса, удовлетворение в обществата ни и повече доверие сред международните ни партньори“, заяви президентът.

Държавният глава напомни, че българската страна отдава важно значение на опазването и възстановяването на българските военни паметници. „Очакваме скорошно окончателно решение на въпроса за поставянето на паметна плоча за загиналите български воини край Каймакчалан“, заяви президентът Плевнелиев.

Президентът изтъкна важността на реформите в ключови сфери в Македония и гарантирането на независимостта на органите на съдебната власт като неизменна част от пътя към европейска интеграция на страната.

Македонският държавен глава на свой ред призова за повече регионални инициативи, които да направят Балканите още по-активен участник във формулирането на европейската политика. „Нашият регион трябва да бъде по-задружен, трябва да се ръководим от прагматизъм и да не позволяваме исторически обременености да попречат на сътрудничеството ни в днешния динамичен свят“, заяви Георге Иванов.

Македонският президент е на работно посещение в България, в рамките на което беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" от Българската академия на науките. Президентът Росен Плевнелиев поздрави Георге Иванов за сериозното академично постижение и пожела то да даде основата за устойчиво научно сътрудничество между България и Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България