Пловдивската общественост ще участва в създаването на над 50% от програмата на Европейска столица на културата-2019

Пловдивската общественост в лицето на самодейни състави, неформални организации, институции, артисти и творци от града под тепета ще участва в създаването на над 50 % от съдържанието на програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата - 2019 година”. Чрез ключовите проекти, партньорските инициативи, регионалното включване, проектите на читалищата, арт квартал „Капана” и събития от различен мащаб пловдивчани имат възможност да осъществят идеите и вижданията си за развитието и културния облик на града за година, в която той ще се кичи с титлата „ЕСК”. Сред основните акценти, по които фондация “Пловдив 2019” работи, е и проект, посветен на кирилицата като уникален български принос в европейското многообразие. Проектът е насочен най-вече към популяризирането на българския шрифт и възможностите за неговото широко приложение.

Специална възможност за участие на утвърдените културни организации в Пловдив, граждани и аматьорски състави е създадена при организирането на кулминациите на програмата по време на откриващите и закриващите събития, на които публиката обичайно наброява около 50 000 души. За официалната церемония по откриването на Европейска столица на културата в началото на 2019 г. в Пловдив се очакват представители на над 100 международни медии и близо 1000 официални гости, представители на основните европейски институции и на градовете партньори. Прогнозите са, че през 2019 г. градът под тепетата ще бъде посетен от над 2 млн. туристи, дошли специално за културната програма, макар че личното желание на кмета Иван Тотев е техният брой да достигне до 3 000 000 души.

В Деня на отворените врати, който се провежда всеки вторник в офиса на фондация „Пловдив” на ул.“Райко Даскалов“ 2 срещу Джумая джамия, всички заинтересувани могат да се запознаят с подробности, свързани с проектите, също и да получат повече информация за работата на екипа и събитията, които предстои да се случат до края на 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България