Пловдивското образование с единна административна система

Да се създаде единна административна система за всички учебни заведения в Пловдив, която ще направи координацията между тях по-добра и ще улесни работата, е едно от ценните предложения, направени на работно съвещание за съставяне на 5-годишна стратегия за развитие на образованието в града под тепетата.

То бе дадено от дългогодишния директор на Образцовата математическа гимназия "Академик Кирил Попов" и председател на Съюза на работодателите в средното образование в областта Ивайло Старибратов. Според училищни директори кариерното ориентиране на малчуганите пък трябва да става още между първи и шести клас и те да бъдат запознавани с предимствата на определени професии в самите учебни заведения. Тази тяхна теза обаче се размина с виждането на експертите от Община Пловдив, сред чиито приоритети за 2017 г. е създаване на център за кариерно ориентиране в Центъра за подкрепа и личностно развитие.

деца, кариера

Съвместно с фондация "Заедно в час" Община Пловдив разработва в момента нова комплексна стратегия за развитие на образованието в града под тепетата до 2022 г. Тя ще съдържа конкретни цели, области за въздействие и приоритети в съответствие с нуждите и възможностите на местния бизнес и население. В стратегията ще са обхванати всички образователни нива - от детските градини, през общообразователни и професионални училища, до университети.

"Пловдив отбелязва стабилен икономически растеж и необходимост от все повече квалифицирани кадри, които да осигурят човешкия капитал за инвеститорите, привличани от общината, както и за стартиращите и развиващи се местни компании сега и в бъдеще. В тази посока успехът на Пловдив е тясно свързан с образованието, което се предлага, и възможностите за квалификация на кадрите", коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование