Пловдивчани обявиха 26 март за Ден на национален траур

Изборният 26-и март да бъде обявен за Ден на национален траур, настояват 125-те пловдивчани, членуващи в Движение на русофили "Петко войвода" с председател Иван Иванов. Той и съмишлениците му канят съгражданите си на протест в неделя от 11 до 13 часа пред входа на Международния панаир, където са базирани 16-а и 17-а РИК.

"Протестът ни ще е мирен, но ще развеем огромно черно знаме с надпис "Те погребаха България". Това е пишело и на знамето на капитан Петко войвода, който се бори за България, а след Освобождението бе оклеветен от българи в опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов", обясни лидерът на Движение на русофили "Петко войвода". Иван Иванов и компания се надяват протестът им "срещу партийната система, срещу 27-те години в лъжи и празни обещания и провежданата политика за заличаване на народността на българите" от чисто пловдивски да прерасне във всенароден.

Навръх Гергьовден движението на русофили "Петко войвода" свири сбор в местност в Родопите, където на 6 май 1861 г. патронът им за първи път излиза в гората и става хайдутин. Групата е отворена за нови членове - всички те могат да се присъединят към "хайдушкото сборище и чеверме", но след предварителна заявка до 22 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България