Пловдивчани събраха средства за шоков фризер за кръвна плазма

Само за седмица пловдивчани с добри сърца събраха средствата, необходими за закупуването на шоков фризер, който ще бъде дарен на Кръвния център в града. В него ще се съхранява дарената кръвна плазма от преболедувалите COVID-19, информира БТВ.

Единият от апаратите за извличане на кръвна плазма, дарени от сдружение "Бизнесът за Пловдив", вече е налице и работи. Очаква се скоро да пристигне и втората машина. Необходимо е обаче и закупуване на шоков фризер, в който да се съхранява дарената плазма. За целта са нужни 77 000 лева.

Искам да благодаря на областния управител Дани Каназирева и отново на пловдивския бизнес, които помогнаха много. Вече сме на финалната права. Остава ни само някъде около 14 000 лева ДДС да съберем, разказа една от инициаторките на кампанията Нели Иванова.

"Има период на изчакване от 4 седмици, за да бъде закупен фризера", заяви Пепа Павлова, която също е сред организаторите на кампанията.Кръвна плазма вече се извлича в Кръвния център в Пловдив. Вече повече от 10 души са дарили.

"Вече всичко, което сме изработили, е раздадено на различни болнични заведения. Работим на пълни обороти. В момента сме намерили компромисен вариант да я съхраняваме на -30 градуса. Замразяваме я качествено, по всички правила", каза директорът на Кръвния център д-р Соня Джевизова. Пловдив е третият град у нас, след София и Варна, в който може да се дарява кръвна плазма от преболедували коронавирус.

Коментари

Задължително поле