Пловдив под заплаха да остане без градски транспорт

Пловдив ще остане без градски транспорт, ако Община Пловдив не предприеме спешни мерки. Затова алармираха превозвачите, които обслужват 29-те градски автобусни линии. Трите фирми вече имат сериозни задължения към доставчици на горива, които възлизат на близо 2 милиона лева, съобщи Радио Пловдив.

"Ако те спрат да зареждат автобусите ни, ние няма да можем някоя сутрин да излезем на работа", обясни Петко Ангелов, собственик на фирмите „Автобусни превози - Пловдив" и „Меритранс".

Управителят на „Хеброс бус“ Веселин Дошков допълни, че превозвачите трупат сериозни загуби от обслужването на линиите на градския транспорт и това се случва от края на миналата година.

Около 100 хиляди лева месечно са загубите на фирмата, която управлявам. Това може да продължи най-много до края на годината, защото нямаме желание за сметка на труда ни в годините - да реализираме социалната политика на Община Пловдив, коментира Дошков.

Пресцентърът на Общината припомни, че субсидията за превозвачите беше увеличена с около 1 милион лева.

Те обаче твърдят, че увеличението е изядено от новия размер на минималната работна заплата, която влезе в сила от 2019 година.

"Изключително неприятни са опитите да се твърди, че ние извиваме ръцете на Общината. Ситуацията е точно обратната – на нас ни се извиват ръцете да реализираме социална политика", обясни още Веселин Дошков.

От транспортните фирми настояват за нови експертни разговори и предприемане на спешни мерки.

"Ние не искаме контректна сума. Искаме да се направят точни разчети и да се види какви мерки да се предприемат", посочи Дошков.

От Община Пловдив обясниха, че ресорният заместник-кмет Златин Велев се е срещал с превозвачите. Той се връща от платен отпуск следващата седмица и се очаква този въпрос отново да бъде дискутиран.

Коментари

Задължително поле