Пловдив се включва в Истанбулското биенале „Какво е да си добър съсед”

Пловдив се включва в глобалната инициатива „Какво е да си добър съсед“ на Истанбулското биенале, кураторите Михаел Елмгрийн и Игар Дагсет, графичния дизайнер Рупърт Смит и художника Лукас Васман. До септември на различни локации в града под тепетата ще могат да бъдат видени билбордове с провокативни въпроси за това какво всъщност означава да сме „добри съседи“, като те са факт благодарение на сътрудничество между фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте-институт България.

Истанбулското биенале е едно от най-мащабните и престижни събития за съвременно изкуство в света и тази година то ще се проведе от 16 септември до 12 ноември 2017 г. Куратори на 15-ото издание са артистичното дуо от Скандинавия Елмгрийн и Дагсет, които работят съвместно от 1995 г. в сферата на пърформанса, инсталацията, скулптурата и театъра. За тема на Истанбулското биенале-2017 са избрали провокативното и особено актуално днес „Добър съсед“. С тази тема биеналето изследва как се е променил начинът на живот в частните ни пространства през последните десетилетия. Домът като част от идентичността и като начин за себеизразяване, кварталът като микро-вселена, големите предизвикателства на съжителството днес са основен фокус на голямото международно събитие.

С мотото си „Заедно“ програмата на Пловдив – Европейска столица на културата изследва също трудността и радостта от съвместното съжителство, в което намира пресечна точка с темата на Истанбулското биенале. Именно синхронът в концепциите и търсенията между двата съседни града, както и мисията на Гьоте-институт за подпомагане на културния обмен и диалог, се превърнаха в благодатен повод за взаимодействие и до появата на 6 билборда на две от големите кръстовища в Пловдив, където те ще останат през следващите 3 месеца – на бул. „Източен” с бул. „Санкт Петербург” и на бул. „Васил Априлов” с бул. „Шести септември”.

Артистичните провокации с натрапчивия въпрос „Какво е да си добър съсед?” ще пробият рутината на обичайните рекламни визии, които ни следват из града и ще пренесат тук част от преживяването и атмосферата на този вълнуващ артистичен форум, категорични са инициаторите от фондация „Пловдив 2019”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България