Пловдив тегли заеми за 30 млн. лв. от ФЛАГ за довършването на Водния проект

Община Пловдив ще изтегли 2 нови заема от фонд ФЛАГ да довършването на Водния проект, който предполага рехабилитация за ВиК мрежата в район “Северен”. Цялата стойност на проекта е над 115 млн. лв., основната маст от която се финансира по оперативна програма “Околна среда”. Съфинансирането от страна на Община Пловдив е на стойност 19 790 163 лв. и тази сума ще бъде взета на кредит със срок на погасяване до 140 месеца, като плащането на главницата ще започне след 3 години гратисен период. Другият заем ще е от 10 млн. лв., които ще отидат покриване на възстановими разходи по проекта. Този кредит трябва да бъде погасен до 3 години от подписването на договора.

Предложението на кмета Здравко Димитров да поемането на нови дългове беше одобрено от Общинския съвет, като 32-ма от съветниците гласуваха “за”, двама бяха “против” и 13 се въздържаха. Съветниците, които не подкрепиха идеята, бяха от БСП, Демократична България. Основният им аргумент беше, че при 3-годишен гратисен период по-големият заем от над 19 млн. лв. ще трябва да се връща от следващия кмет на Пловдив.

В бюджета на Пловдив за 2020 г. няма предвидени средства за реализацията на Водния проект, а и заради коронакризата дупката в хазната се очертава около 29 млн. лв., затова и се прибягва до тегленето на нови заеми.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони