Пловдив укрепва аварийно тютюнев склад година след събарянето му

Експертният съвет за устройство на територията към Община Пловдив утвърди проект за аварийно укрепване на разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 повече от година след бруталното му събаряне от собственици в началото на март 2016.

В края на февруари НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) е съгласувал проекта на общината и след избора на изпълнител предстои да стартират и дейностите по укрепването на сградата. Самата сграда е детайлно описана и заснета и всички необходими за съгласувателните процедури данни са дигитализирани и се съхраняват в общинския архив, уточни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той призна, че най-вероятно общината сама ще извърши укрепителните работи по архитектурния паметник, а впоследствие ще си търси парите от собствениците. В момента върху имота на "Одрин" 8 има запор поради неизплатени данъци към Общината в размер на близо 300 000 лв. от едноименното търговско дружество. "Данъчната оценка на имота е 5 млн.лв., така че ще си съберем парите", допълни кметът Тотев.

До седмица ще се обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да започне укрепването на сградата на улица "Одрин" 8, като възложител ще е Община Пловдив. Собствениците на бившия тютюнев склад не са изпълнили заповед на градската управа и на бившия министър на културата Вежди Рашидов за укрепване на съборената сграда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България