Подем на крайната десница в Швеция

Управляващият лявоцентристки алианс запазва преднина

Около 7,3 млн. шведи са призовани да изберат в неделя 349 депутата в новия парламент в избори, които може да преобърнат драматично политическия пейзаж в скандинавската страна, предаде Ройтерс.

Управляващият лявоцентристки алианс около Социалдемократическата партия води в проучванията, но левицата може да получи най-ниския резултат в историята си. Плътно зад тях е дясната опозиционна коалиция, която се надява на възход.

Ключов играч обаче са националистите и крайнодесни “Шведски демократи”, които се очертават като втората по сила самостоятелна политическа сила, която ще диктува своите правила и вероятно ще може лесно да свали всяко правителство на малцинството. Каквото е и настоящото на премиера Стефан Льовен.

С около 40% подкрепа за двата основни политически блока, който и да дойде на власт трябва да разчита на подкрепа от опозицията или от “Шведски демократи”. С които и левите, и десните официално не искат да се коалират.

В резултат на вота през 2014 г. Швеция получи най-слабото си правителство, а социалдемократите за първи път от 57 г. се принудиха да формират управляваща коалиция със Зелените и с неформалната подкрепа на Левицата.

Тогава “Шведски демократи”, която произхожда от движение на бели националисти и неонацисти от 90-те г., взе 12,9%. Настоящите анкети й дават под 20%, но редица други проучвания през последните месеци й отредиха първо място на изборите на 9 септември.

Добър резултат за националистите ще бъде в синхрон с тенденцията в други европейски страни. Крайнодесни популисти, които са противници на миграцията, са на власт в Италия и Австрия.

Поддавайки се на опасения в обществото, кабинетът на Льовен радикално затегна правилата за предоставяне на убежище. Но “Шведски демократи”, които погнаха откритите расисти в редиците си, насочиха усилията си в антиимигрантска реторика, с която засилиха позициите си.

Според анализатори десният алианс, в който доминира Умерената партия, все пак може да поеме властта, разчитайки на неформална подкрепа от националистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа