Подкрепата за Ердоган намалява

Избори без ясен резултат (ИНФОГРАФИКА)

Турският лидер обеща да премахне извънредното положение

Десет дни преди изборите за президент и парламент в Турция на 24 юни, публикувана вчера анкета на социологическата агенция “Гезиджи” показа спад в подкрепата за настоящия държавен глава Реджеп Ердоган с 1,6% за седмица, предаде Ройтерс.

Проучването показа още, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще изгуби парламентарното си мнозинство на предстоящия вот.

Сондажът на “Гезиджи” е проведен сред 2814 гласоподаватели и показва, че Ердоган ще получи 47,1% от гласовете на първи тур от изборите. Алиансът на ПСР с Партията на националистическото действие (ПНД) ще изгуби мнозинството си в 600-местния парламент, тъй като ще получи 48,7 на сто от гласовете. Сходен резултат за разпределението на политическите сили в Меджлиса даде и анкета на агенция “Медиар” – 47,3% за съюза ПСР/ПНД срещу 39,3% за 3-партийната опозиционна коалиция Национален алианс.

Ако тенденцията се запази и Ердоган не успее да получи над 50% от гласовете на първи тур, той ще трябва да се изправи на втори, най-вероятно срещу кандидата на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Мухарем Индже. При това развитие анкетите сочат победа за настоящия лидер с няколко процента. В сряда Реджеп Ердоган обеща да свали извънредното положение в страната, което е в сила от юли 2016 г., ако бъде избран на 24 юни, но допусна, че то може да бъде върнато в случай на бъдещи заплахи пред Турция.

Извънредното положение позволява на Ердоган и на правителството да заобикалят парламента в одобряването на нови закони и отстраняват основни права и свободи. То влезе в сила малко след неуспешния преврат на 16 юли 2016 г. и оттогава е удължавано на всеки три месеца. Над 160 000 души са били задържани по силата на тези правила и сходен брой държавни служители са уволнени от работа, по данни на ООН. Множество медии бяха закрити, а активисти - задържани.

Критици заявяват, че Ердоган използва извънредното положение, за да смаже недоволството. Властите обаче отричат това и твърдят, че предизборната кампания не се влияе от строгите мерки. Преди това и опозиционният кандидат за президент Мухарем Индже обяви, че “веднага след победата си, ще прекрати действието на извънредното положение.

POLITICS: Turkey elections 2018

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят