Подкрепа от Путин за Сирия търси Ердоган

Срещата на Реджеп Ердоган с Владимир Путин може да промени баланса на силите по сирийската криза.

Иска армията на Дамаск да се оттегли от границата

Срещата на президентите е във вторник в Сочи

Смята да настани 2 млн. бежанци в района

Турският президент Реджеп Ердоган иска сирийската армия да напусне районите до турската граница, за да може Анкара да настани там до 2 милиона бежанци, предаде АП.

Това искане Ердоган ще постави пред руския си колега Владимир Путин, с когото ще се срещнат във вторник в Сочи. Новината съобщи днес говорителят на турския държавен глава Ибрахим Калън.

По думите му Ердоган не иска нито сирийски сили, нито кюрдски бойци в граничния район, тъй като бежанците няма да се върнат в области под техен контрол. Анкара настоява районът да бъде под неин надзор.

В четвъртък Турция се договори със САЩ да спре офанзивата „Извор на мира” в Североизточна Сирия за пет дни, за да позволи на кюрдските Сили за защита на народа да се изтеглят от планираната зона за сигурност.

Днес Ердоган заплаши отново да започне военна операция, ако кюрдските сили не се изтеглят. „Периодът (на примирие) приключва във вторник вечерта. Ако всичко е свършено правилно - добре, ако не - ще започнем операцията наново”, отсече турският президент.

„Нашата цел е да не остане нито един терорист на територията с дължина 444 км. Една част от целта постигнахме със САЩ, а другата ще разрешим с Русия”, каза външният министър Мевлют Чавушоглу.

Междувременно бе съобщено, че американските сили са се изтеглили от най-голямата си база в северната част на Сирия. Според АФП става въпрос за над 70 бронирани автомобила, превозващи военно оборудване и ескортирани от хеликоптери.

Коментари

Задължително поле