На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Подменят близо 500 стари печки на твърдо гориво в Търново Общината започва изпълнение на проект по Програма Life+ на Европейската комисия

Община Велико Търново започва изпълнение на интегрирани проект, който е първият по рода си за България и обединява усилията на шест общини за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Инвестиционното намерение на София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора предвижда подмяна на старите печки на твърдо гориво с нови отоплителни уреди, работещи с пелети или природен газ. В тези градове живее около една трета от българското население. Това съобщиха на пресконференция заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и Зорница Кънчева-Миладинова, началник на отдел „Околна среда“.

Проектът „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ ще бъде реализиран в периода от 2019 до 2024 година. Общата му стойност е 16,6 милиона евро. 10 милиона евро е безвъзмездната финансова помощ, която шестте общини ще получат по Програма Life+ на Европейската комисия.

„Проектът е изключително полезен за град като Велико Търново, тъй като битовото отопление на твърдо гориво има голям принос към замърсяването на въздуха. Конкретно за старопрестолния град, инвестиционното намерение предвижда смяна на старите печки на близо 500 домакинства. Друга от мерките е монтиране на две автоматични мониторингови станции, които ще предоставят на гражданите информацията за качеството на въздуха в реално време чрез сайта на Община Велико Търново.

Започва проучване на нагласите, резултатите от което ще послужат за определяне на райони и зони с концентрация на домакинства, използващи твърдо гориво за отопление. След това ще бъде определен и срокът за подаване на заявления.

Кандидатстването предстои да започне през втората половина на годината. Ако процедурите вървят без обжалвания, пилотната подмяна на 70 стари отоплителни уреди може да започне още през следващия отоплителен сезон.

Около 550 000 евро е стойността на безвъзмездната финансова помощ, която Община Велико Търново ще получи по Програма Life+ на Европейската комисия. Около 368 000 евро ще бъде съфинансирането от общинския бюджет за целия срок на реализация на проекта,който е шест години.

Очакваните резултати са в няколко насоки: подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез ограничаване на твърдото гориво като форма на битово отопление; повишаване на качеството на живот; повишаване на привлекателността на градовете и за местните жители, за бизнеса, за туристите.

Община Велико Търново разработва и друг проект в сферата на чистотата на въздуха, който ще позволи на още домакинства да подменят своите стари отоплителни уреди, или да им поставят съвременни филтри.

Повече информация може да бъде получена и на сайта на проекта: http://www.lifeipcleanair.eu/.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.