Подписваме 9 договора с Македония

Струмица е домакин на първото съвместно заседание на двете правителства

Родният град на македонския премиер Зоран Заев Струмица бе избран за домакин на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония. Рано сутринта днес Борисов и Заев ще разговарят на четири очи, а след това ще започне пленарно заседание.

Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 1 август тази година. Ще бъде подписан и меморандум за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги.

Борисов и Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Предвидена е и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица и създаването на условия за пълноценното участие на хората с увреждания в икономическия, социалния и културния живот в града.

Коментари

Задължително поле