Подписват меморандум за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Към настоящия момент на площадката в ядрената централа Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP-1000.

Поканени са пет български фирми за строителството

Уестингхаус доставя ядрено гориво от 2024 г.

Новата мощност да е готова до 2030 г., предвиждат от енергийното министерство

Меморандум за строителството на 7 блок на АЕЦ “Козлодуй” предстои да бъде подписан в четвъртък, научи “Труд news”. Поканени са пет фирми - ГБС, “Енерго сервиз” АД, “Ен про консулт” ЕООД, “И Кю И” АД и “Оскар” ЕООД. Подписването ще е в Българо-американската търговска камара в присъствието на посланик Кенет Мертен.

От министерството на енергетиката са си поставили амбициозната задача 7 блок на АЕЦ “Козлодуй” да е завършен до 2030 г.
В средата на юни 2023 г. американската компания “Уестингхаус” обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности с АЕЦ “Козлодуй” за изграждане на нов реактор с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

“Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население”, заяви президентът на “Енергийни системи” в Уестингхаус Дейвид Дърам. Той благодари на АЕЦ Козлодуй и българския парламент за гласуваното доверие.

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000.

Към настоящия момент на площадката в ядрената централа Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP-1000.
През декември 2022 г. Уестингхаус подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ “Козлодуй”, като доставките ще стартират през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на Уестингхаус във Вестерос, Швеция, и е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.

Технологията за ядрени реактори AP1000 от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един Mwe.

На 18 септември електронното издание “Нюклеар ру” съобщи, че Русия няма да предостави данни за оборудването и технологията на компанията “Уестингхаус Електрик”, която трябва да направи оценка за строителството на седми блок в АЕЦ “Козлодуй”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции