Дневен хороскоп на Алена за петък, 21.02.2020

На 21 февруари 2020 да почерпят

„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Подпомага ли някой етническите сблъсъци? Всичко зависи от тези, които управляват държавата

След последните два инцидента (командоса във Войводиново и курсантите на пътя Сливен – Гурково) напрежението спрямо циганския етнос непрекъснато нараства. Имаше различни протести предавани по телевизиите, коментари по многобройните вестници на различни експерти и само „властите“ в държавата мълчат и мълчат. Вярно е, че бяха заети с конкурса за нов боен самолет, който ще получим след няколко години, но създадените проблеми в държавата чукат на вратата. Посред зимата започна и събарянето на къщи в ромската махала на селото, защото са били „опасни за живеене“. Всичко това, ако така продължава, не ни води към нищо по-добро.

Преди 12-13 години в една от моите книги разгледах различни предполагаеми варианти за започването на гражданска война. И така един от вариантите за гражданска война е възможен при сблъсък между българския и небългарския етнос. Възможният сценарий е следният: етническото малцинство е подложено на „несправедливи“, „нетърпими“ агресивни действия в районите със смесено население. Заинтересованите средства за масова информация както у нас, така и в чужбина, дават висока гласност за „нарушаването правата на човека“. От друга страна, етническата солидарност подтиква и други райони със смесен състав да участват в конфронтацията. В смесените райони започват стачки, конфликти и въоръжено противопоставяне на етническа основа.

Такава гражданска война може да бъде причислена към „конфликт с ниска интензивност“. Сблъсъкът ще доведе до нарушаване териториалната цялост, целяща обособяването на отделни области. Подобен конфликт утежнява обстановката в държавата, ескалира и се разтегля във времето.

Даденият вариант на гражданска война противоречи на националните ни интереси. В него ще бъде заложено разпадането териториалната ни цялост на етнически принцип, след което може да се стигне до етническо разделение от племенен тип. С това може да бъдат удовлетворявани интересите на някои съседни държави, за което те активно ще подпомагат сблъсъците. За да не се случи, всичко зависи от правоимащите, от тези, които управляват и ще управляват държава! Но трябва да има политическа воля и желание от партиите в парламента. Те трябва да търсят и намерят истината и не такава, каквато управляващите искат да е, а такава каквато е. Всичко зависи от всички нас!

Размишлявайки по станалите случаи, се опитах да се върна много години назад, когато служех по гарнизоните в страната и се питах дали сме имали подобни случаи. А гарнизоните бяха с много формирования, с много личен състав, в който имаше от всички етнически групи и религии, обединени под общото наименование български военнослужещи. Питах и колегите, с които съм служил, и те потвърдиха, че такива случаи не сме имали. По това време отношенията между военнослужещите и местното население беше добро, а помощта беше взаимна.

И все пак един от колегите ми напомни за една случка през нашите курсантски години от далечната 1963 година, която беше на съвсем друга основа и накратко ще разкажа. По време на градски отпуск един курсант заедно с приятелката посещават хълма Трапезица. Там местни младежи влезнали в саморазправа с курсанта (по всяка вероятност за девойката). Започнал е ръкопашен бой. Момичето започнало да вика. Пристигнала е полиция и ги арестували.

На другия ден – понеделник, в една от почивките между часовете, получихме нареждане да бъдем на летния театър за среща с началника на училището ген. Борис Карамфилов.

Той беше много кратък и съдържателен. Каза няколко думи за случая и подчерта „военното училище ни подготвя да бъдем истински командири, да побеждаваме и никога да не бъдем победени. Не е допускал, че има и такива, които се прибират бити“. След кратка пауза каза „курсант, който се прибере бит във военното училище, да знае, че ще бъде откомандирован“. Така завърши.

През останалите три и половина години, докато завърша, имаше откомандировани курсанти по слаб успех, по болест, но нито един, че се е прибрал бит. Поставям на вашето внимание тези въпроси, защото трябва да си отговорим на въпроса „Накъде отиваме?“. Поставям ги, защото се страхувам за децата ни, които ще плащат за нашите грешки.

 

Закъснели и неадекватни мерки

Основата за всичко това е била и си остава политиката, провеждана от управляващите партии и коалиции. Ако постоянно се анализираше обстановката и паралелно се прогнозираше вероятността за етническо противопоставяне, и се прилагаха съществуващите механизми за преодоляване, ако се възприемат световните принципи и норми за отношение към етническите групи, и се провеждаха необходимите мерки в тази посока, сътресенията щяха да бъдат незначителни. При нас почти всички мерки или много закъсняват, или са неадекватни.

А всички ние, вече много години живеем заедно на тази земя, която не ни е дадена даром, живеем заедно, за да ползваме благата й, но сме длъжни да я запазим и да я предадем на деца и внуци.

*Авторът е бивш шеф на Генщаба на Българската армия

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. DARZAVATA I SEGA IMA NEOBXODIMITE DEMOKRATI4NI I ZAKONODATELNI MERKI,KAKTO I SAOTVETNITE SLUZBI ZA PROTIVOPOSTAVJNE NA ANTIBALGARSKATA I ANTIDARZAVNA DEINOST!PROSTO TRJBVA DA BADAT OSTAVENI DA RABOTJT BEZ,,POLITI4ESKA,,NAMESA,A S
  ,,POLITI4ESKA,,PODKREPA,,!

 2. 1. Генералът ни дава за пример случки и изказвания от друга епоха и от времето на окупирана държава от фашистка русия. И забравя, че е бил подчинен 100% на руски генерали и е изпълнявал заповеди на руски фашисти.

  1. Хапчетата шизи слабоумно, хапчетата…

 3. 2. И забравя, че днес в България управлението е ДЕМОКРАЦИЯ, а времето когато е бил началник на щаба на БА – ТОТАЛИТАРЕН ФАШИЗЪМ като този по времето на Сталин и севернокорейския Ким.

  1. Хапчетата шизи слабоумно, хапчетата…

 4. 3. Той вероятно не разбира, че правилото к-у-р-с-а-н-т да не може да бъде б’и’т не е приложимо днес. А’б’с’о’л’ю’тн’о н-е-п-р-и-л-о-ж-и-м-о.

 5. 3. Той вероятно не разбира, че правилото к-у-р-с-а-н-т да не може да бъде б’и’т не е приложимо днес. А’б’с’о’л’ю’тн’о н-е-п-р-и-л-о-ж-и-м-о.

 6. Генералът забравя мъката на българомохамеданите, коитс служеха в
  редовната армия, по време на смяната на имената им. Макар и привилегиите , които
  бяха ползвали преди това , те видимо не се
  чувстваха като част от нас. Единствено
  страхът ги възпираше от открит бунт. Какво
  е било в трудовите войски не зная . Но там
  заедно с етносите служиха и немалкото
  политически не благонадежните…

 7. Генералът, мълчи за мъката на българомохамедсните, служащIи в редовните войски по време на смяната. на имената им. Макар и ползвали привилегии. преди казармата, недоволството им бе видимо. Само сърахът им ни предпази от бунт. Какво е ставало в трудовите
  войски не зная. Там служиха по необразованите
  българомохсмедсни , цигани и не малкото политически неблагонадеждни българи!!!!

 8. E TO4NO ZARADI FAKTA,4E,,DNES ZIVEEME V DEMOKRATZIJ,,KOITO I DA BILO KURSANT ILI DRUGO SLUZEBNO LITZE/POLITZAI,LEKAR,U4ITEL/-NE MOZE DA BADE BIT!J PROBVAITE DA
  GO NAPRAVITE V SHATITE?!A DARZAVATA SE UPRAVLJVA OT DEMOKRATI4NITE ZAKONI,A NE OT
  ,,MERATZITE,,NA ETNI4ESKI PARTII I RAZNI,,N.P.O.,,-TA,KOITO NIKOI NE E IZBIRAL!

 9. I V EDNA ,,DEMOKRATI4NA,,DARZAVA I OBSHTESTVO-NJMA ,,TZENZURA,,ILI NUZDA OT,,TZENZORI,,!

 10. ген. Тотомиров е началник на Генщаба след 1994 г. З а какъв руски фашизъм са комантарите? Всеки коментира без никаква истина. Затова не вярвам на сайтоврте и каквото се пише от незнаещи фактите

 11. Върху армията беше хвърлено петно. Статии и пеене на юнашки песни не вършат никаква работа. Друже генерал, Би трябвало да знаете какво се случи след Вашата операция френски дипл. фотоапарат. Какъв беше най-крайният резултат? Без да вдигат шум франсетата взеха ли реванш извън територията на България?.

 12. Мъката на българомохамеданите!?“Ще ме разплачиш“!А мъката на БЪЛГАРИТЕ по време на пет вековното турско робство?Я не ги жали тези антибългари-мангали!

 13. А ти ще ме разплачеш мене, като ми говориш за ,,мъките’’ на българите по време на Османците!!! Имали сте домове,ниви,,градини,дворове и кошари пълни с всякакъв вид животни,даже батюшките,които на път за бленуваните Истанбул и Проливите, под предлог, че уж са дошли да ви ,,освобождават’’до един са били крепостни селяни(роби)принадлежност на помещици като са видели как живеете и им се е изпарило всякакво желание да ви ,,освобождават’’ и е взело връх завистта и злобата, че умират за такива негодници като вас.Особено когато вашите почнали да мародерстват в бойните полета, осеяни с дошлите за лесна победа руски войници- и през цялото време са налагали с нагайки де що видят българин! Не ги измислям аз- споменават го нашироко всички военни кореспонденти(руски и западни).Ние, турците, 20-я век нямахме правата, които вие в тия далечни векове сте имали.Роби в истинския смисъл са били негрите в Америка , например.Що за робство е било вашето, когато сте имали свободата да си практикувате езика,вярата, право на училища,право на свободно пътуване и обучение в който кътче на света пожелаете!!! Ако бяхте наистина роби поне едно свястно въстание за тия 550 години щяхте да спретнете- а то освен някакви мижави бунтове с локален характер от няколко десетки хора , няма друго в архивите!

 14. Ако французи или германци бяха ви управлявали 550 години и ви бяха управлявали 100% по същия начин , както са ви управлявали Османците сега щяхте паметници да им въздигате и сълзи да им леете! ,,Мъките ‘’ ви са не, че сте били под робство а затова, че тия , които са ви управлявали са били турци, мюсюлмани! Анладън мъ пезевенк ганьо ефенди?!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.