5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Подробности от планетарната атака на коронавируса

Ситуацията

Коронавирус на живо актуализации: Повече от 383 000 са заразени по целия свят, 16 565 са мъртви, а САЩ е третата най-лошо засегната държава.
Коронавирусът е убил повече от 16 500 души и е заразил над 383 000 души. Той се е разпространил в най-малко 169 държави и територии.
Световната здравна организация го обяви за пандемия на 11 март. За двете седмици тя се разпространи бързо и опустошително.
Ню Йорк има най-голям брой случаи на коронавирус от всеки щат в САЩ. Към 23 март в Ню Йорк има над 20 000 потвърдени случая, което представлява близо 6% от случаите на коронавирус в света.
Общо най-малко 169 държави и територии са докладвали случаи.

Здравните власти в провинция Хубей преразгледаха метода, по който броят случаите на 13 февруари, за да включат и клинични диагнози, извършени посредством компютърна томография, в допълнение към лабораторните изследвания.

Източници:
Световна Здравна организация, “Джонс Хопкинс”, Общинска управа на Ухан

Китай – където вирусът за пръв път започна да се разпространява в края на 2019 г. – отбеляза рязко намаляване на броя на новите случаи. Италия е регистрирала повече от 6000 смъртни случая, изпреварвайки Китай с най-висок брой на смъртните случаи. В Китай са загинали над 3200 души.

Повече от 101 900 души, за които се знае, че са заразени, са се възстановили, предимно в Китай.
Броят на смъртните случаи все още нараства в световен мащаб. Около 1873 души загинаха от коронавируса на 23 март, най-много от началото на епидемията. погребения на коронавирус в Бергамо Италия

Данните, събрани от статистическия уебсайт Worldometer, който използва данни от организации като Организацията на ООН за населението и Световната здравна организация, показват, че 23 март беше най-смъртоносният ден досега.

Италия има най-голям брой смъртни случаи от коронавирус в света,
а цялата нация е в режим на блокиране. Италия е отчела повече от 63 900 случаи и 6,070 смъртни случая. Той постави рекорди за най-високите случаи на смъртност от коронавирус за един ден на 18 март (475 смъртни случая ), 20 март (627 г.) и 21 март (793 г.).

Тези цифри леко паднаха на 22 март (655 г.) и на 23 март (601 г.), но експертите предупреждават да не се наблюдава забавяне на вируса и предупреждават за последиците на голям брой здравни работници да се разболеят.
Домът на една от най-старите цивилизации в света, Италия е изправен пред повишен риск. Здравната система на страната е поразена и медицински те работници са крайно недостатъчен, тъй като броят на пациентите продължава да расте. Премиерът Джузепе Конте постави цялата страна от 60 милиона души под карантина на 10 март. Оттогава той направи това по-строго, забрани всички пътувания вътре в страната.
Всички 50 американски щата и Вашингтон, окръг Колумбия, са докладвали случаи на коронавирус. Инфекциите са потвърдени и на Вирджинските острови в САЩ, Гуам и Пуерто Рико. САЩ е третата най-засегната държава с поне 46 450 случая и 553 смъртни случая към 24 март.
Реалният брой вероятно е по-голям, тъй като страната е изостанала от другите държави, когато става въпрос за тестване. Броят вероятно ще скочи, тъй като капацитетът за тестване на САЩ продължава да се разраства.
Вирусът предизвика строги блокировки и забрани за пътуване по целия свят. Администрацията на Тръмп издаде възможно най-високото предупреждение за пътуване за всяка страна в света.
Държавният департамент на САЩ издаде своя съвет за пътуване на най-високо ниво за всяка страна на 19 март, като предупреди срещу всякакви пътувания в чужбина. Страната вече беше забранила входящите пътувания от Европа и затвори границите си с Канада и Мексико за „несъществени пътувания“.
Европейският съюз блокира всички несъществени входящи пътувания и много държави са затворили границите си за неграждани.
Обединеното кралство влезе в пълен коронавирус режим Заключване на 23 март. Хората ще могат да напускат само домовете си, за да вършат основна работа, да спортуват или да купуват храна или лекарства.
Длъжностните лица в Обединеното кралство първоначално избраха противоречива стратегия и не насърчиха хората да стоят далеч един от друг, но след това те промениха плана след доклад на екип от експерти по болести, според който близо четвърт милион души могат да умрат. На 23 март Обединеното кралство изпадна в пълно блокиране, като обществеността беше забранена да напуска дома си по несъществени причини.
ЮНЕСКО заяви на 23 март, че над 1,6 милиарда деца са нарушили образованието си. ЮНЕСКО казва, че 138 държави са закрили изцяло своите училища към 23 март, което засяга почти 1,4 милиарда ученици. Затварянето е засегнало над 80% от записаните учащи се в света.

Франция има повече от 20 000 случая, докато натовареността в Германия и Испания надхвърли съответно 29 000 и 35 000. Лидерите на държавите наложиха строги мерки за блокиране.
Швейцария, Белгия, Холандия, Норвегия, Швеция, Австрия, Португалия, Чехия, Ирландия и Дания също са докладвали хиляди случаи. Германският канцлер Ангела Меркел даде мрачна прогноза в началото на парламентарно заседание на 10 март: Между 60% и 70% от населението на страната може да прекара COVID-19 в определен момент.
Общият брой на случаите в Южна Корея достигна 9 077. Здравните служители в Южна Корея казват, че епидемията на нацията е нараснала, след като 61-годишна жена е предала вируса на колеги от републиканската религиозна група, противоречивата църква на Исус на Шинчонджи. Страната отчете 120 смъртни случая към 24 март.
Но броят на новите случаи, за които Южна Корея докладва всеки ден, сега е под предходния ден през повечето време. На 23 март страната обяви 64 нови случая – най-ниското от момента на избухването му преди четири седмици – благодарение на стъпки като широко разпространени тестове.

Иран е отчел 23 049 инфекции и 1812 смъртни случая към 24 март. Журналистите оспорват обаче заразата и смъртността в страната, предполагайки, че реалните суми са още по-високи. През февруари СЗО заяви, че смъртността в Иран може да бъде пет пъти по-висока от тази, за която страната отчита поради ограниченията за тестване на вируса.
Истинският брой на заразените хора в световен мащаб вероятно е много по-висок от официалните. Това е така, защото някои хора могат да бъдат безсимптомни и следователно може да не търсят тест.

Някои страни, като САЩ, също са се сблъскали с недостиг на тестове.
САЩ все още изостават от другите страни, когато става въпрос за тестване на хора за коронавирус, въпреки че сега капацитетът за тестване се увеличава.
Президентът Тръмп заяви, че не поема никаква отговорност за значителното забавяне на възможностите за тестване на коронавирус в страната.
На 18 март Тръмп се позова на Закона за производство на отбрана, който позволява на администрацията да принуди американския частен сектор да произвежда медицинско оборудване – вентилатори, защитни съоръжения, тестови комплекти и други.
Според СЗО глобалната смъртност за вируса е около 3,4%, но това може да се промени.
Коефициентът на смъртност се основава на съотношението на съобщените смъртни случаи от общия брой случаи.
Предишното проучване от китайския център за контрол и превенция на заболяванията намери смъртност от 2,3%.
Скорошно проучване установи, че средният инкубационен период на коронавирус – времето, което минава между това, когато пациентът се зарази, и когато техният коронавирусен тест се върне положителен – е пет дни. Но в 1% от случаите може да продължи повече от две седмици.

Много държави са направили карантинни политики, базирани на 14-дневна инкубация, но доказателствата далеч не са убедителни.
Но едно проучване установява, че инкубационният период на пациента е 19 дни. Друго проучване, публикувано в началото на февруари, анализира 1099 случая с коронавирус в Китай и съобщава, че инкубацията може да бъде толкова продължителна, колкото 24 дни.
Малко деца се разболяват, но коронавирусът може да представлява по-голям риск за децата, отколкото първоначално смятаха учените.

Вирусът засяга най-вече възрастни, но проучване на 2000 деца, които са сключили договор с COVID-19 в Китай, установи, че децата могат да играят роля в разпространението на вируса и че 6% от заразените деца развиват тежки или критични инфекции.
Най-тежко засегнатите са бебета: в проучването 10% от децата под една година развиха тежка или критична инфекция, в сравнение със 7% от под-петгодишните и 4% от децата на възраст от пет до 10 години,
Някои експерти смятат, че коронавирусът първо е заразил хората на пазара на морски дарове в Ухан. Но скорошно проучване предполага, че вирусът може да е възникнал извън пазара.
Тъй като повечето от ранните пациенти имат връзки към пазара Хуанан в Ухан, където се продават живи животни, учените го определиха като вероятния произход на вируса.
Изглежда, че вирусът е мутирал, за да може да се разпространи в хората, когато преди това е бил ограничен до животни.

Материалът е по репортаж на „Асошиейтед Прес“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.