Под развалините на свърхзадачите

Към президентските избори с методите „Абсолютна очевидност“ и „Вмирисана риба“

В армията има подходяща поговорка: „Авиацията започва, където свършва устава“

С появата на служебното на президента Радев правителство към протестерския хаос в обществения живот се добавят нови бъркотии. Към размътената вода в политическия живот предизборно това правителство налива още по-кални потоци. Белким кандидат-президентът излови в тази течност голяма риба - вторият мандат. Прилагат се и техники от използваните при последните избори в САЩ от противниците на Доналд Тръмп под мотото "Победителите не ги съдят".

Първата работа на служебния премиер беше да изпревари външния министър, като се представи на Нейно превъзходителство посланичката на САЩ. Повлече крак, след него в посолството се изредиха по-важните министри да получат ценни указания за демокрацията и против корупцията. Претоварена с поклони и инструктажи, г-жа Херо Мустафа приемаше и по двама.

Това е главният акцент в кампанията на Румен Радев - публично деклариране на пълна лоялност към Вашингтон. Сегашната власт там не оставя на колониалните администрации на „съюзниците“ възможности за шикалкавене за туземните им интереси. Срещу заявяване на подчинение се очакват знаци за подкрепа за действията на служебното правителство. И особено за втори мандат на президента.

Иначе е много съмнително, че ще го огрее дори само с натрупаните досега черни точки. В хаоса на геополитическите процеси ще се наложи да се накичи с нови, сигурно по-големи. Засега само ГЕРБ би могла да издигне силна и приемлива за Вашингтон кандидатура срещу неговата. Ето защо отрицателната фиксация на Радев в тази партия и нейния водач е в точката на кипене.

Че и Борисов може да извади преминали всички проверки за лоялност към чичо Сам кадри, не е само Даниел Митов. Всичко за фронта, всичко и с всякакви средства за победата! В армията има стара, подходяща за случая поговорка: „Където свършва устава, започва авиацията“.

Поставянето на харесан от Вашингтон генерал за служебен премиер е сигнал за силови действия. Всеобщата смяна на областните управители с бивши офицери е в тоз дух. Както и унижаващото офицерското достойнство натирване на ръководни лица от спецслужбите и МВР. Радев е поставил подходящ за такива кадрови подходи министър с пламтящ от кариеристичен напор поглед.

Бойко Рашков и на журналисти налита, чистка на водещи в БТВ препоръчва. Не е сам в тази посока, министърът на културата проф. Минеков размаха показалец към шефа на БНТ Кошлуков. Без пълен контрол над медиите не им се получават плоските активни мероприятия. По известния от теорията и масово прилаган в практиката на информационните и психологически войни метод „Абсолютна очевидност“. Цели се внушение, че няма нужда да се вадят доказателства.

Всъщност паралогичен метод. Манипулации чрез него се правят често, даже при относителен контрол над информационните канали обикновено е доста ефективен. У нас най-често се придружава от мантрата „Всички знаят, че“. В момента прокарват мероприятието „Корупцията на ГЕРБ е небивала“ въртят го с протестерските дандании от 2020 г., усилват го сега на нов етап. Всички знаят, че корупция не само има, но е и широко разпространена по света и у нас.

Несъмнено се среща при управлението на всяко правителство. Смело може да се предположи, че по-дългото и при слаба опозиция ползване на властта от ГЕРБ е имало и повече възможности за облажване. Доказването обаче е много трудно по ред причини, заложени в началото на т. нар. преход. Но тежко оскърбеното чувство за справедливост у широките маси ги кара да искат бърза разправа с корупционерите. Масово споделяните емоции ги правят лековерни.

Толкова по-зле тогава за доказателствата! Изкушението за манипулаторите в политиката да използват тези стихийни нагласи е огромно. Лесно им е чрез „ефекта на присъединяването“ да привличат под спекулативните си лозунги нови и нови тълпи от низките и подвижните социлни слоеве. Скоро и да го играят обвинители и да раздават присъди без да се затрудняват нещо да доказват. Прилагано е спрямо правителства на БСП, после на СДС, на две коалиции, сега и на ГЕРБ.

За липсата на доказателства за виновна се сочи прокуратурата, за липсата на присъди - съдът. В „отровно“ протестерско изпълнение и с яркото съдействие на Румен Радев на 4 април не се получи желаният ефект. ДБ и ИМВ заедно класираха по-малко депутати от ГЕРБ-СДС, ИТН и дори БСП поотделно. Пълен провал на претенцията да са партии на промяната.

Остро му е нужно на Радев чрез служебното си правителство да постигне тази формула. За целта за министри и замове са сложени лица от партиите от неуспялата коалиция. Предписано им е да изкопаят в ресорите си факти, злепоставящи предишните управници. Имат някакви два-три месеца, но са затрупани със свърхзадачи за години. С огромен риск да останат под развалините на президентската амбиция.

Повсеместни проверки, засега само съмнения, избледняващи надежди да изкопаят нещо за радост на „отровните“ и президента. Работим 24/7, казва вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов, засега споменава само „провал на икономическата политика през последните 10 г.“, нищо за корупция. Иначе с притесненията с човека за инвестиции, за едно, друго и за трето, още направо му се къса сърцето.

Подготвен в Харвард, служебният министър на финансите Асен Василев не е притеснен с новия директор на НАП. „ Познавам г-н Спецов отдавна както... изключително доверен партньор на чужди служби“?! „Труд“ писа , че същият през 2016 г. прехвърля на рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражбa фирмата си, задължена към бюджета за над 1,1 млн. лв. Спецов не е бил в България 5 години, а в Дубай като фитнес инструктор.

Особено настървено служебните напъват жили за другото мероприятие, известно като метод „Вмирисана риба“. При него към обекта за омаскаряване се отправя лъжливо обвинение, желателно скандално. Като вмирисаната от употреба манипулация „Незаконно прилагане на СРС“. Властимащи политици поръчали на лошите тайни служби да слухтят за компромати за политици, опозиционни партии и медии.

Първият изстрел даде Атанас Атанасов от ДБ. Не му е за пръв път на този виден лаик в конспиративната материя със самочувствие на експерт и наполеонов комплекс. Уотъргейт! От „сигурни източници“ знае за 32 подслушвани политици и то все висши. Не съобщава имена, а е бил прокурор и знае, че който обвинява, доказва! Министър Рашков също често „разкрива“ незаконни подслушвания. През 2017 г. го прави, нищо не доказа.

И сега: „Такива случаи има. Няма да кажа повече“. Следовател е бил, но с внушения си служи! Служебният премиер Стефан Янев вярва, защото „чувал и виждал, каквото се изнасяло в медиите“. Там факти няма, но търси сметка на шефовете на ДАНС и ДАР. Последва добавка от адвокат Хаджигенов за подгряване на мероприятието, 82-ма били подслушваните! Скоро други „отровници“ до 132-ма ще ги докарат.

Не се очертава президентът да блесне с този „изчегъртващ“ кабинет. Нито с партии от последния парламент да формира движение за преизбирането си. Най-много хлебарки има в политическата кухня. Времето е кът. Силите, т. е. човешкият фактор, са неподходящи. Средствата са ограничени, а и силите не ги ползват умело.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи